Foto: Bildbyrån

Överklagan mot turbulenta årsmötet avslås

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan överklagades Svenska konståkningsförbundets årsmöte där dåvarande ordföranden Katarina Henriksson inte blev omvald.

Nu har Riksidrottsnämnden avslagit överklagan.

I slutet av september blev Helena Rosén Andersson vald till ny ordförande i Svenska konståkningsförbundet efter att medlemmarna röstat om att Katarina Henriksson, som var valberedningens förslag, inte kunde bli omvald.

Anledningen till det var att Henriksson, förbundets ordförande mellan 2012 och 2020, fått betalt för uppdrag hon fått av styrelsen. Detta stred enligt distrikten, som alltså fick rätt på årsmötet, mot förbundets stadgar som säger att styrelsemedlemmar inte får vara anställda.

Några veckor senare valde två föreningar att överklaga årsmötet till Riksidrottsnämnden (RIN). De ansåg att Henrikssons uppdrag inte stred mot stadgarna och att årsmötet aldrig borde ha röstat om Henriksson var valbar eller inte.

– Formerna för årsmötet följde inte den fastställda agendan och inte heller förbundets stadgar följdes. På så vis blev beslutsgången helt enkelt felaktig eller manipulerad, säger föreningens ordförande till SVT Sport.

”Förutsätter att utslaget är det rätta”

I dag meddelar RIN att överklagan har avslagits.

I sitt beslut, som SVT Sport tagit del av, skriver RIN bland annat: ”RIN konstaterar att om det uppstår tvekan om tolkning av stadgarna ska frågan avgöras av årsmötet”.

Det innebär att besluten som fattades på årsmötet i september fortsatt gäller.

”Mot bakgrund av det ovan anförda finner RIN att SKF:s årsmötesbeslut tillkommit i behörig ordning och inte på annat sätt strider mot gällande stadgar eller tävlingsbestämmelser. RIN avslår därför föreningarnas överklaganden”.

– Vårt huvudsyfte var att få hela processen granskad och nu har vi fått det. Vi förutsätter att utslaget är det rätta, säger en av föreningarnas ordföranden till SVT Sport.

Vill fokusera på förbättringsarbetet

Nuvarande ordföranden i Svenska konståkningsförbundet, Helena Rosén Andersson, skriver i ett sms till SVT Sport att avslagsbeslutet var väntat. Hon skriver också att Svenska konståkningsförbundet nu kan fokusera på andra saker.

– Riksidrottsnämndens avslag innebär att vi i förbundsstyrelsen kan arbeta vidare med det förbättringsarbetet som vi har påbörjat tillsammans med förbundskansliet, skriver Rosén Andersson i ett sms till SVT Sport.

Inför årsmötet i september riktades kritik mot konståkningsförbundets styrelse med dåvarande ordföranden Henriksson i spetsen.

I början av juni visade nämligen en granskning av SVT Sport att konståkningsförbundet fått reda på missförhållanden inom sporten vid minst 15 tillfällen under tolv års tid, men inte agerat.

Kort efteråt visade en extern utredning att det förekommer missförhållanden inom sporten så som emotionella övergrepp och vikthets mot åkare.

– Det svensk konståkning nu främst behöver är att kunna få fokusera på att genomföra handlingsplanen efter den externa utredningen, genomföra en förbundsutvecklingsplan, bygga upp en ny tränarutbildning och skapa en ökad gemenskap genom förbättrad kommunikation mellan förbund, distriktsförbund och föreningar, skriver Rosén Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.