Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Nordebäck med topp tio-placering i EM. Foto: Bildbyrån

Succédebut för Andreas Nordebäck – tog topp tio-placering: ”Mycket stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Lyckad mästerskapsdebut i onsdags och succéfinal idag.

18-årige Andreas Nordebäck slutade på en niondeplats i finalen i konståknings-EM, vilket innebär att Sverige får två platser till nästa års EM.

– Jag är mycket stolt över mig själv, jag fick till det jag var ute efter, det var huvudmålet, säger Nordebäck till SVT Sport.

Andreas Nordebäck som blev tia på junior-VM klev i onsdags för första gången in i EM – i finländska Esbo. Efter kortprogrammet slutade han på en niondeplats och tog sig vidare till den stora finalen.

Väl där fick den nyblivne svenske mästaren med en stark höst bakom sig, med medalj på tre internationella tävlingar, en jobbig start. Till tonerna av Daniel Lavoies ”Notre Dame de Paris” inledde han första halvan med ett par skakiga landningar som gjorde att han tappade poäng.

Men i andra halvan av programmet satte svensken landningarna vilket gjorde att han klättrade på resultatlistan.

– Det var en fajt, jag började skakigt, det var lite nerver men jag är nöjd att jag inte gav upp utan gjorde verkligen mitt bästa.

Två svenska platser till nästa års EM

Andra halvan gjorde till slut att 18-åringen sakta men säkert knep en topp tio-placering. Till slut knep han en niondeplats med poängen 212,95 –vilket innebär att Sverige nu får två platser till nästa års EM i Ungerns huvudstad Budapest.

– Jag är mycket stolt över mig själv, jag har gjort mitt bästa under hela veckan. Det känns skönt att man får fler svenskar hit nästa år och att jag också gör det på min debut, säger han.

Vann gjorde fransmannen Adam Siao Him Fa med poängen 267,77 och sist en fransman vann ett EM var 2011.

Nu blickar Nordebäck framåt.

– Jag ska hem och sedan är det nordiska mästerskapen nästa vecka, Men det jag fokuserar mest på i år är junior-VM.

REPORTAGE: Andreas Nordebäck: ”Har som mål att bli den bäste konståkaren i världen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.