Foto: SVT

Svenskan VM-debuterar – som en av de äldsta

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Taljegård la av med konståkning i 21 månader och kom tillbaka bättre än någonsin.

Snart fem år efter comebacken ska hon debutera i VM.

– Hade jag inte tagit den pausen så vet jag inte om jag hade fortsatt med konståkning, säger 25-åringen.

Josefin Taljegård ska som 25-åring göra VM-debut i en sport där en många av de kvinnliga åkarna pensioneras innan de hunnit fylla 20 år. På VM – som avgörs i Globen – är hon fjärde äldst. Över 60 åkare är yngre än 25.

– Jag vill vara en förebild och visa att man kan åka även när man är över 20. Man kan även åka VM när man fyllt 25. Jag vill inte sätta någon ålder för när man måste lyckas, det gör bara att man sänker motivationen som inte lyckats eller stressar på dom som är på väg att uppnå den ålder, säger Taljegård.

Efter studenten tröttnade hon på konståkningen. Återkommande skador gav motivationsproblem och Josefin flyttade till New York där hon studerade skådespelerska och väl hemma i Sverige igen hann hon börja läsa på Handels.

Pausen varade i 21 månader. Att komma tillbaka var tufft för kroppen och tog tid.

– När jag började igen så kändes det som ett val som ingen annan påverkade. Jag ville verkligen det och då insåg jag att jag hade motivation. Det var ett test. Tycker jag om konståkning eller inte? Det gjorde jag tydligen väldigt mycket. Annars hade jag inte orkat ta mig tillbaka till den nivån.

Nu ska hon åka VM.

I Globen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.