Team Surprise jagar medalj i VM i synkroniserad konståkning

Uppdaterad
Publicerad

Svenska medaljhoppet Team Surprise gjorde ett starkt kortprogram och ligger tvåa inför dagens friåkning i VM i synkroniserad konståkning. Sändningen drar igång klockan 16.30 i SVT2/Play.

Team Surprises kortprogram inför hemmapubliken i Globen på fredagskvällen slutade med 72,83 poäng. Därmed är det svenska laget på silverplats inför friåkningen som avgörs på lördagseftermiddagen (Team Surprise startar 18.46).

Leder gör regerande mästarna Team Paradise från Ryssland, som gick 76,05 poäng i kortprogrammet. Marigold IceUnity från Finland skuggar Sverige på bronsplatsen efter 72,61 poäng.

Det andra svenska laget, Team Boomerang, ligger på 14:e plats efter 42,67 poäng i kortprogrammet.

Det här är synkroniserad konståkning

Sporten har sitt ursprung ur cheerleading på is och innehåller kast, lyft och andra akrobatiska konster. Det går ut på att åka så samspelt som möjligt både i takt till musiken, men också i olika formationer så som linjer, cirklar, block och hjul. Varje Lag består av 16 deltagare, det finns inget krav på balansen mellan damer och herrar, och varje lag har fyra reserver.

De tävlar i korta programmet och fria programmet. Kortprogrammet innehåller fem element och friåkningen innehåller tio.

Det är den yngsta grenen i konståkningsfamiljen. Det första världsmästerskapet i synkronsierad konståkning hölls år 2000 i Minneapolis i USA. Team Surprise vann det första VM-guldet år 2000 och har sedan dess vunnit sex gånger. Senast de vann var år 2012 då mästerskapet arrangerades i Göteborg.

I Stockholm tävlar 26 lag från 21 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.