Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Experten om att tillåta ryska och belarusiska idrottare: ”Blir svårt att stå emot trycket”

Uppdaterad
Publicerad

IOK har öppnat för att ryska och belarusiska idrottare ska få vara med i OS nästa år. Ett beslut som enligt Jakob Hedenskog, analytiker Centrum för Östeuropastudier, kan bli svårt att stå emot.

– Idrotten är en del av att bygga Ryssland som en stormakt, säger Jakob Hedenskog.

Internationella olympiska kommittén, IOK, öppnade förra månaden för att ryska och belarusiska idrottare ska få tävla under neutral flagg i OS i Paris 2024.

– Det är klart att Putin och Ryssland skulle uppfatta det som ett avsteg från sanktionerna. Att man börjar lätta på sanktionerna på idrottsområdet och sedan faller även de ekonomiska och politiska sanktionerna, säger Jakob Hedenskog, analytiker Centrum för Östeuropastudier, och fortsätter:

– Vi kan minnas till exempel Sydafrika som var utsatta för FN-sanktioner under lång tid och uteslutna från internationellt idrottsdeltagande. Många vittnade om att det var det verkligt svåra, det var lättare att bära ekonomiska sanktioner medan det var tuffare för många med idrottsliga sanktioner, säger Jakob Hedenskog.

Tror du att ryska och belarusiska idrottare kommer att släppas in?

– Det är en ren gissning men på sikt blir det svårt att stå emot trycket vad gäller idrottsområdet och att man då väljer att släppa in enskilda idrottare i vissa idrotter och evenemang till att börja med. Risken är att Ryssland uppfattar det som att sanktionstrycket lättar.

”Idrotten är en del av hans stora mål”

IOK:s beslut har mötts med kritik och idrottare samt nationer har öppnat för bojkott av mästerskapet. Jakob Hedenskog menar att idrotten betyder mycket för Ryssland och dess president Vladimir Putin.

– Få presidenter har sådan idrottsbakgrund som Putin som judoatlet. Idrotten är en del av att bygga hans stora mål: Ryssland som en stormakt. Det är det viktigaste för hans utrikespolitk. Ryssland har arrangerat stora idrottsevenemang som OS och fotbolls-VM, vilket bara stormakter kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.