Krönika: En makalös laginsats

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttelandslaget åkte till Pyeongchang med ganska modesta förväntningar på sig. Björn Ferry hoppades att de kanske kunde slåss om en medalj i damstafetten, i övriga lopp var medaljer mest en drömbild. Man lämnar Pyeongchang med två guld, två silver och ytterligare ett helt koppel av topp tio-placeringar. Laget har överträffat förväntningarna i i tävling efter tävling. Och idag var det just LAGET som satte den fantastiska punkten på ett galet OS. Guld i herrstafetten!

Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström. Alla gjorde race på absoluta toppen av sin förmåga. När norrmän, fransmän, tyskar, österrikare och alla andra nationers åkare tvingades in i straffrundan minst en gång per lag så klarade sig Sverige med sju extraskott på hela stafetten och noll straffrundor. Överlägset bäst på vallen och väldigt bra även i spåret ledde till seger med nästan en minut marginal. Sverige krossade alla andra lag i den viktigaste tävlingen på fyra år. En makalös laginsats!

Inget annat lag i närheten

Samtliga fyra svenskarna var topp fem på sina sträckor. Femling femma, Nelin och Samuelsson tredjen bäst på sina och Lindström var överlägset snabbast på slutsträckan. Alla fyra svenskarna klockades för under 19 minuter på sina sträckor, något inget annat lag var i närheten av.

OS i Pyeongchang 2018

Jag har sett de flesta skidskyttetävlingarna ända sen Magdas tid men jobbat mer intensivt med sporten sen jag började kommentera vintern 2014/15. Då, på VM i Kontiolahti blev Sverige 18:e i herrstafetten. Då slagna av bland annat Bulgarien, Kazakstan och Estland. Det är bara tre år sedan. Samma vinter blev damerna varvade och plockade av banan i stafetten i Antholz och i flera av den vinterns sprintar lyckades ingen svensk dam ta sig in bland de 60 som får köra jaktstarten.

Remarkabel förändring

Det var den nivån landslaget låg på för bara tre år sedan. Idag är man före Norge och trea i skidskyttets medaljkamp i OS, med guld och silver i stafetterna.

Förändringen är remarkabel. Wolfgang Pichler får med all rätt oerhört mycket beröm och är troligen den enskilt största förklaringen. Demontränaren från Ruhpolding gjorde Magda, ACO, Helena, Ferry och Bergman till världsstjärnor och nu har han tagit även Hanna, Anna, Mona, Linn, Jesper och Sebbe till den nivån.

Men även skyttetränaren Johan Hagström skall ha massa cred. I damstafetten var det fyra lag som klarade sig undan straffrunda, i herrarnas var det ett enda. Gemensam nämnare? Sverige! Övriga ledarteamet och vallarna är även de så viktiga för dessa oväntade framgångar. Liksom klubbarna och gymnasierna där dessa talanger skolats. I Sollefteå, Piteå, Torsby, Östersund bland annat.

Svenskt skidskytte var nere i källaren och vände. Nu är man uppe på översta våningen igen. Resan har gått fort både neråt och nu uppåt igen. Men nu tycker jag de kan stanna där uppe ett bra tag. Nästa år det VM på hemmaplan i Östersund, då kommer inte förväntningarna vara modesta längre.

Förresten, ni ser VM i SVT!

Alla Sveriges topp-10-placeringar i OS (skidskytte)

GULD: Herrar stafett

GULD: Hanna Öberg distans

SILVER: damer stafett

SILVER: Sebastian Samuelsson jaktstart

4:a: Sebastian Samuelsson distans

5:a: Hanna Öberg jaktstart

5:a: Hanna Öberg masstart

7:a: Hanna Öberg sprint

8:a: Fredrik Lindström distans

9:a: Jesper Nelin masstart

10:a: Mona Brorsson jaktstart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet