Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

10-åriga Ebba Andersson satt bänkad varje lopp – nu gör hon debut i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

När Charlotte Kalla vann Tour de Ski 2008 satt en 10-årig Ebba Andersson hemma i TV-soffan och följde tävlingarna med stor spänning. Idag gör skidstjärnan sin första världscupstart för säsongen och debut i Tour de Ski.

– I och med att Charlotte var den stora förebilden för mig så var det så kul att se henne lyckas som hon gjorde. Det är något som verkligen har följt med mig, säger Andersson till SVT Sport.

10-åriga Ebba Andersson har hunnit fylla 22 år, hon har tagit nio pallplatser totalt i världscupen, vunnit ett VM-guld i stafett och etablerat sig som en av världens främsta längdskidåkare.

Nu är svenskan tillbaka efter den knäskada som stoppat henne från de inledande tävlingarna – och att säsongsdebuten sker just i Tour de Ski är extra speciellt.

Tour de Ski

– Jag har suttit bänkad varje upplaga, det är en tävlingsform som jag tycker är väldigt kul att följa och det ska bli jättekul att nu få ta sig an den. Det är med spänning som jag går in i den här touren. 

Av det du sett från touren tidigare år på TV, är det något som du minns extra – som har stuckit ut?

– Det allra största tyckte jag ju var när Charlotte vann touren. Jag var tio år och satt bänkad varje lopp. I och med att Charlotte var den stora förebilden för mig så var det så kul att se henne lyckas som hon gjorde. Det är något som verkligen har följt med mig. 

Nu är ni här båda två, hur är det?

– Jättekul att vara ute här tillsammans med Charlotte igen.

Men med tanke på knäskadan är Andersson osäker på var hon står.

– Jag vet ju som inte riktigt vart jag står i förhållande till världseliten. Jag är ganska förväntansfull om jag ska vara ärlig. Jag tror och hoppas att det ska passa mig bra. Det är ganska många distanslopp som har varit där jag har lyckats allra bäst hittills i min karriär. Jag ser verkligen fram emot att tävla igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet