Frida Karlsson tog ännu ett VM-silver. Foto: BILDBYRÅN

Johaug överlägsen före Frida Karlsson och Ebba Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vann 10 km fristil i VM i Oberstdorf efter uppvisning.

Frida Karlsson var säker tvåa och Ebba Andersson trea, exakt samma ordning som i lördagens skiathlon.

– Jag är jätteglad och i dag följer jag min plan. Jag är stolt över hur jag genomför loppet, jag gick på ren vilja. Huvudet åker mer än mig i dag, säger Karlsson till SVT Sport.

Det fanns bara en andraplats att kämpa om i dag. Johaug var för överlägsen.

– Frida gör ett superlopp men det är bara att det finns en Therese Johaug som är så fruktansvärt bra, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Johaug vann med enorma 54,2 sekunder.

– De möter ett monster, säger Blomquist om Johaugs överlägsenhet mot Karlsson och Andersson.

Johaug öppnade starkt och drygade sedan ut i solskenet i Oberstdorf. Karlsson var den enda som kunde följa något så när, var 8,6 sekunder efter vid 5 km, men även hon tappade successivt mot den urstarka norskan.

– Jag är så glad. Jag fick det inte att stämma i Falun och har lärt mig av det. Nu sänkte jag skuldrorna vid start och fick ut kraften, jag visste att jag skulle kunna åka fort om jag hittade lugnet. I Falun tänkte jag på att åka fort och det fungerade inte, säger Johaug till NRK.

”Kalla blev sexa”

I Falun fick Johaug stryk två gånger om.

– De gav Therese Johaug en match på första varvet men orkade inte på andra varvet. De gjorde ett försök, säger landslagschefen Anders Byström.

Charlotte Kalla befäste sin nyfynna form och slutade sexa. Maja Dahlqvist kraschade och fick skrubbsår på armarna. Hon blev 34:a nästan tre minuter efter Johaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.