Charlotte Kallas silverskutt efter målgång. Foto: Moa Jörnmark, SVT Sport

Stolt Kalla tog silver efter överlägsen Björgen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla följde upp bronset på skiathlonen med att ta silvret på 10 km klassiskt. Guldet gick till överlägsna Marit Björgen som utökade sin rekordsvit till 16 guld i VM. 

– Jag kan verkligen sträcka på mig; Jag känner mig stolt. Det var ett tufft race även om Marit har ett hav av sekunder ner till oss andra. Jag fick ut det jag hade i kroppen för dagen och jag är jättenöjd, säger Kalla till SVT Sport.

Det var tufft men Kalla, som knep ett brons i lördagens skiathlon, hade hela tiden en bra känsla under loppet.

VM-vintern

– Jag fortsatte och krigade på och det var en skön känsla att gå tidigt. Det är hur härligt som helst och jag är supernöjd även om det är svårt att rangordna. Det här är ett lopp och en distans som ligger mig varmt om hjärtat, ler Kalla som var nervös under gårdagen.

Björgen kopplade grepp direkt

Vid första mellantiden efter 1,5 km ledde Marit Björgen med 4,6 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg, 4,9 före Kalla och 5,8 före Krista Pärmäkoski.

De två sistnämnda föll tillbaka och Björgen åkte ohotat mot guldet medan Kalla var lika säker tvåa. Björgen vann 10 km med förkrossande 41 sekunder och utökade därmed sin rekordsvit med sitt 16:e VM-guld. Astrid Uhrenholdt Jacobsen blev överraskande näst bästa norska och tog bronset.

– Jag var så nervös innan och jag vill bara gå hem, säger Björgen till SVT Sport.

Femteplats för Haag

Anna Haag skrällde med att bli femma efter det bästa loppet på flera säsonger.

– Det är väldigt roligt. Det är en tjej som haft mycket motgångar även den här säsongen, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Fakta: Charlotte Kallas VM-medaljer

2009, Liberec: Brons stafett.

2011, Oslo: Guld sprintstafett (med Ida Ingemarsdotter), silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Silver sprintstafett (Ingemarsdotter), silver stafett.

2015, Falun: Guld 10 km (f), silver stafett, brons skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), brons 30 km (k).

2017, Lahtis: Brons skiathlon 7,5+7,5 km (k/f), silver 10 km (k)

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet