Foto: Bildbyrån/SVT

Ebba Andersson pressade Johaug i tuff duell

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson stötte mot Therese Johaug men fick ge sig inne på Lugnets skidstadion. Johaug vann – men fick slita för att hålla undan för svenskan.

– När hon la i en växel sista backen hade inte jag vad som krävdes och blev lite trött, säger Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson hade en tuff duell med Therese Johaug i Faluns masstart i fristil över 10 km. Johaug tryckte allt hon hade i de sista backarna och fick en liten lucka över näst sista krönet. När Andersson plogade i sista utförbacken fick Johaug de nödvändiga meterna. Det var nära att Johaug förlorade – men bara nära. Andersson åkte in som fin tvåa inför den vrålande publiken.

– Det känns skönt att jag kände mig så pigg som jag gjorde och att jag hade något att trycka med, säger Andersson.

Det var bara att borra sig fast i Johaugs rygg och hänga på så länge som det gick.

– För mig gällde det att bita fast i ryggen, för Therese tryckte på sista varvet. Jag försökte hålla ryggen så länge jag kunde, men när hon la i en växel sista backen hade inte jag vad som krävdes.

Johaug: ”Ett svårt lopp att vinna”

Johaug, normalt sett överlägsen, var ett jagat villebråd och gladde sig extra åt segern.

– Jag visste att Ebba var stark, men jag lyckades få en lucka vid sista backen. Det här var ett svårt lopp att vinna, men jag klarade av det. Det smakar väldigt, väldigt bra, säger en lättad Johaug till SVT Sport.

Andersson har kommit tillbaka i toppslag efter förkylningen under sluthelgen av Tour de Ski för en månad sedan.

– Ebba är en fantastisk skidåkare och var tvåa här för ett år sedan. Att hon hängde med mig hela vägen i dag var jag inte förvånad över, säger Johaug som inte bryr sig om folks förväntningar, en förutsättning för hennes framgångar.

”Formen börjar komma”

Formen är stigande för Andersson inför ”Ski Tour 2020” i Sverige och Norge nästa vecka.

– Formen börjar komma och jag ser fram emot det som kommer framöver med Ski Tour 2020 närmast. Jag är nöjd med kroppen, det enda som jag inte ger mig godkänt med är hur jag tog sprintkurvan. Men jag ville inte stå på näsan, säger Andersson om den försiktiga kurvan, där en del herrar ramlade omkull, som hon fruktade.

Heidi Weng stumnade och slutade trea, Astrid Uhrenholdt Jacobsen fyra och 18-åriga supertalangen Helene Marie Fossesholm blev femma, ett superresultat för henne trots ett fall. Hon har JVM i mars som säsongens stora mål. Andersson spräckte den norska dominansen med fyra åkare bland de fem bästa.

Ebba Andersson: ”Blev trött på slutet – jag räckte inte till”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.