Ebba Andersson i världsklass tog första SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har definitivt tagit över som svensk skiddrottning på distans. I dag slog hon Charlotte Kalla för fjärde loppet i rad i år och tog sitt första SM-guld som senior på 10 km klassiskt i Sundsvall.

Kalla hade inför loppet vunnit de sju senaste SM-gulden på distansen.

– Jag hade en bra känsla och kom fort in i åkningen och fick till tekniken och hade väldigt bra skidor. Det var jättekul att tävla, säger Andersson, som kände sig pigg under hela loppet, till SVT Sport.

Kalla, som startade efter Andersson, kunde bara följa hyfsat i ett par kilometer men redan vid 3,3 km var hon 15 sekunder efter och avståndet ökade brutalt. I mål var Kalla 1.09,8 efter som tvåa.

Kalla: ”Sekunderna rinner iväg”

– Ja, det var som en fart men det går inte tillräckligt snabbt. Jag försöker ligga på hela tiden men sekunderna rinner iväg väldigt snabbt mot Ebba, säger Kalla om sin insats på hemmaplan. Hon tävlar för Piteå men bor i Sundsvall.

Det var troligen att lopp som hade räckt till pallen i världscupen.  Det lyste världsklass om Anderssons åkning.

– Det är ett helt annat driv och tryck i Ebbas åkning. Det är en normal resultatlista, det anmärkningsvärda är tiden, att Kalla är 1.10 efter och inte tio sekunder som man skulle kunna ha trott, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

– Det är hög klass av Andersson. Det är nog bara Johaug som kan matcha i världen, funderar Fredriksson.

Jämförelsen Andersson – Kalla i år

12 januari, Falun: 10 km klassiskt, Andersson 28.17 (Kalla +7,6 sekunder)

20 januari, Otepää: 10 klassiskt, Andersson 30.41 (Kalla +31,5)

26 januari, Ulricehamn, 10 km fritt, Andersson 26.13 (Kalla 54,8)

30 januari, Sundsvall, 10 km klassiskt, Andersson 29.50 (Kalla +1.09,8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.