Överlägsen Björgen körde in i OS-historien

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen, 37, stod i särklass och vann den klassiska masstarten över 30 km överlägset. I sin sista OS-start på avslutningsdagen tog Björgen sitt åttonde OS-guld och är tidernas främsta vinterolympier. Förutom de åtta gulden har hon fyra silver och tre brons från OS-deltagandet som går tillbaka till Salt Lake 2002.
– Jag avslutade OS med det perfekta loppet, säger Björgen.

Skiddrottningen åkte i ensamt majestät i 20 km.

– Jag fick rysningar när jag svängde in på upploppet. Det är den känslan som uppstår när jag uppnår mina mål. Det här är mitt sista OS och att få avsluta på det här sättet är helt fantastiskt. Mitt mål var att ta ett indivuduellt guld och det uppnådde jag nu säger en tårögd Björgen, som höjde den norska flaggan, till SVT Sport. 

Hon gick nu förbi skidskytten Ole Einar Björndalen (som också har lika många guld men inte lika många medaljer i övrigt) som gratulerade:

”Det är bara att gratulera! Hon är en fantastisk person och skidåkare. Jag är stolt över att vara norrman i dag”, skriver Björndalen i ett SMS till NRK.

Ska bära norska fanan vid avslutningen

Efter målgång hissades hon av lagkamraterna Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Ragnhild Haga som skrek: ”Marit, Marit, Marit”.

Vid avslutningen kommer Björgen att bära den norska fanan. Hon avstod invigningen eftersom den var kvällen före skiathlonen som inledde spelen.

– Björgen är en av de olympiska legendarerna, säger IOK-chefen Thomas Bach.

Björgen sätter det första guldet i Vancouver 2010 främst av alla sina medaljer.

– Då hade jag haft ett par tunga år och funderade på om karriären var över, säger Björgen.

Björgen tog spetsen direkt och grillade fältet. Charlotte Kalla var den som försökte hänga med längst men fick ge sig strax före första milen och blev sedan ikappåkt av Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskananen och Teresa Stadlober.

Brons för Nilsson

Vid varvningen efter 15 km bytte Björgen skidor. Kalla var den enda i sin klunga som bytte skidor. Inför varvningen var den gruppen drygt 50 sekunder efter ledande Björgen. Kalla tappade runt 15 sekunder på skidbytet och orkade aldrig jaga i kapp utan slutade femma – långt från medaljstriden.

Krista Pärmäkoski kunde säkra silvret relativt säkert. Finländskan var 1.49 efter Björgen, och Stina Nilsson knep bronset efter en spurt mot Ingvild Flugstad Östberg. 

Dagens fina vinterväder gjorde att skidbyten inte hade samma effekt som vid gårdagens 50 km för herrarna.
 

Analys och eftersnack i SVT:s extrasändning:
 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer