Sverige tog brons i stafetten. Foto: TT/Bildbyrån

Sundling förde Sverige till brons i stafetten

Jonna Sundling förde Sverige till brons i stafetten över 4x5 km. Ryssland vann efter att Veronika Stepanova ryckt på slutet i en dramatisk stafett.

Det blev en ursinnig kamp om bronset med Finlands Krista Pärmäkoski. Till slut segade sig Sundling förbi och räddade medaljen och det var ytterst nära att andraplacerade Tysklands Sofie Krehl, den stora sensationen, blivit passerad i kampen om silvret.

– Sundling fick ett svårt utgångsläge efter som alla tre på de första sträckorna åkte sämre än förväntat. Hon blev tvungen att jaga stenhårt för att komma ikapp de andra lagen som slogs om medaljerna. Hon klarar sedan att spurta ner Pärmäkoski som fått gå i rygg och åkt långsammare. Det är en fantastisk insats med bragdstämpel, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

OS i Peking 2022

– Det var för att Jonna gjorde ett extremt bra lopp som Sverige tog medalj. Alla slet men det var en tjej som stack ut. Det var Jonna Sundling, säger Blomquist.

En medalj var målet

– Det är jättekul med en medalj, som var målet i dag. Efter tredje sträckan var det lite tufft men efter en enorm sträcka av Jonna får vi medaljen. Upploppet var hemskt och jag tyckte att hon var stum i sista kurvan vid upploppet men sedan plockade hon fram vinnarskallen, säger landslagchefen Anders Byström till Radiosporten.

OS-brons till Sverige – SVT sände direkt

Sundling gick ut 20 sekunder efter i bronskampen

Inför den sista sträckan var Sundling 20 sekunder efter Ragnhild Haga i Norge och 17 efter formtoppade Krista Pärmäkoski. Sundling var dock ikapp redan efter en kilometer.

På den fjärde sträckan blev det en kamp om guldet mellan ryska lagets Veronika Stepanova och Tysklands Sofie Krehl och en kamp om bronset mellan Jonna Sundling, Finlands Krista Pärmäkoski och Norges Ragnhild Haga.

Frida Karlsson öppnade offensivt på tredje sträckan med Finlands Kerttu Niskanen och Norges Helene Fossesholm men med en dryg kilometer kvar tog hon slut och tappade 20 sekunder in till målet och växlade som femma 35 sekunder efter ledande Tyskland med Victoria Carl som var fem sekunder före Tatjana Sorina i ryska laget. Som vid de tidigare loppen var Karlsson helt utpumpad vid målgång.

Johaug skapade inte avstånd

På den andra sträckan drog Natalija Neprjajeva iväg men tyskan Katharina Hennig tog över och var först till växlingen, 4,3 sekunder före Ryssland. Therese Johaug förde upp Norge till tredje plats, 23 sekunder från täten. Hon var bara tre sekunder före Hennig på sträckan. Ebba Andersson växlade som fyra, 25 sekunder från täten. Hon tappade nio sekunder på Johaug på sträckan.

Redan efter ett par minuters åkning på första sträckan fick Rysslands Julia Stupak en lucka utför och åkte sedan solo in till växlingen, där Tysklands Katherine Sauerbrey nästan var ikapp. Norges Tiril Udnes Weng föll i en utförsbacke och tappade värdefulla sekunder på klungan (27 sekunder vid växlingen). Maja Dahlqvist var femma, 20 sekunder efter täten.

– Jag kände mig pigg i början men sedan slog det till och jag blev trött. Jag önskar att jag hade kunnat gå med i rygg på Ryssland, säger Dahlqvist till Discovery.