Analys: Drevs av en revanschlusta mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Säg Petter Northug och många svenskar får något missunsamt i blicken. Han är själva symbolen för den norska överlägsenheten och hånet av svenska deltagare. Men bilden är komplicerad.

Northug var samtida med några framstående svenska skidåkare som Daniel Richardsson, Anders Södergren och Johan Olsson vilka han hade respekt för och inte alls såg ner på. Det var värre med Marcus Hellner.

– Svenskarna kommer nog att reagera på olika sätt, säger en tårögd Petter på dagens presskonferens från Trondheim. Nu är det över med eran Northug. 

Många minns målgången vid stafetten i Holmenkollen vid Oslo-VM 2011 när Petter Northug lekte med Marcus Hellner och provokativt bromsade upp före mållinjen och retfullt gled i mål precis före den slagne Hellner, som vunnit sprinten efter rycket i ”Hellnerbacken”, och lyfte ett finger mot munnen och log.

Belåten Northug fick polisskydd

”Hellner jag ska ge dig ett minne som du kommer att ta med dig i graven,” skriver Northug i nyutgivna bok ”Min historia”. SVT:s kommentator Jonas Karlsson var upprörd och kallade Northug för en gris med ett svinaktigt beteende. Northug var irriterad på Hellner eftersom denne ska ha sagt att han ”skulle krossa Northug”, det blev personligt. 

Känslorna var så upprörda att när Northug tävlade i Slottssprinten i Stockholm en månad senare hade polisen avdelat två man som personskydd. När Northug fick reda på vidden av det hela var han minst sagt belåten: ”Om jag ska vara ärlig fick det mig att tänka att längdåkningssporten började ta sig. Nu var det slut på helylledagarna. Sprint, action, burop och dödshot. Nu började längdskidåkningen äntligen likna en folksport.”  

I samband med boken ”Min historia” släpptes nyanserade Northug bilden av Hellner: ”Rivaliteten med Hellner har definitivt skärpt mig genom åren och vi har gjort varandra bättre”, säger Northug till Aftonbladet. 

Konflikten med Sverige fick han med sig från den inflytelserike farfadern, Petter Northug, som tidigt lärde honom att vara hård mot svenskarna, ett arv sedan unionsupplösningen 1905. Som äldste sonen på gården var det även naturligt att föra familjens talan. När han i unga år åkte på träningsläger till Rättvik var han ute och representerade Norge, en tidig ambassadör. Under Northugs uppväxt var Sverige den ledande nationen med skidkungar som Gunde Svan och Thomas Wassberg. Northug noterar i sin bok att Sverige vann sju OS- och VM-guld på femmilen, den distans han rankar högst, mellan 1980 och 1993, något som präglade honom och skapade en lust till revansch å nationens vägnar.

Södergren och Olsson förebilder

Men Anders Södergren beskrivs med värme, en taktisk åkare med omvända egenskaper gentemot Northug. Svensken var tvungen att rycka en bit före målet för att lyckas. Han var alltid chanslös i en spurt. ”Anders Södergren hade på många sätt varit en förebild för mig under uppväxttiden.” Det största erkännandet får dock Johan Olsson med orden: ”Synd bara att han är svensk.” Petters gliringar har ofta framförts med glimten i ögat, en nyans som försvunnit mot nutida svenska åkare med Calle Halfvarsson i spetsen.

– Sorgligt. Det är som en dålig Gott och blandat-påse. Det finns egentligen ingenting som är gott, men du äter ändå för att du måste. Det är det sorgligaste svenska landslaget genom tiderna, sade Northug tidigare i höstas till NRK. I sin bok ger Northug en känga åt Halfvarssons bristande taktiska egenskaper och ber honom läsa den för att kunna vinna någonting.

Det var också Sverige som var skådeplatsen för Northugs sista uppvisning: De fyra VM-gulden i Falun 2015. De kom ett knappt år efter fyllekörningen hemma i Trondheim, en händelse som så när avslutade karriären i förtid. ”Jag skulle tömma Sverige på guldmedaljer,”, var det som drev honom till det sista stordådet. Northug minns även med bitterhet att han petades till OS i Turin 2006 trots att han slagit de bästa åkarna strax innan. Och konstaterade med en tagg i hjärtat att Sverige blev bästa längdnation i spelen.  

Det var inte bara svenskarna som Northug hade konflikter med. Han retade sig på det tyska landslaget i samband med att han föll i vinnarläge på 30 km vid VM 2007 i Sapporo. Han höll på att hamna i slagmål med italienaren Giorgio di Centa i samband med en sprint i Tour de Ski 2008 och buades ut av hemmapubliken och fick poliseskort från prisutdelningen.

Klassiska Sverige-hån från Northug

2011: Northug var, som så oftast annars, överlägsen i upploppet när VM-stafetten i Holmenkollen avgjordes. Han hade en stor lucka och kunde därför kosta på sig en liten show. Först hyschade han mot publiken och sina konkurrenter. Sedan bromsade han in vid mållinjen och gick därför i mål just innan Sveriges slutman Marcus Hellner kom.

Efter målgången vrålade han in i kameran. ”Kung Carl Gustaf, can you hear me! Björn Borg, Ingemar Stenmark, you guys took a hell of a beating!”

Tilltagen uppskattades inte av SVT Sports Jonas Karlsson som kallade Northug för en gris.

2012: I världscupstafetten i Gällivare var Northug åter långt före sina konkurrenter. Då valde han att åka in på upploppet med en flagga. Dock inte en norsk, utan en svensk.

– Jag hoppas att det gör lite extra ont för svenskarna. Om Sverige hade vunnit en stafett i Norge och gått i mål med norsk flagga hade det nog svidit lite extra mycket, sade Northug efteråt.

2013: I VM-stafetten i Val di Femme 2013 var han åter överlägsen. Närmast efter var Carl Halfvarsson, men Northug tyckte inte att han var något större problem. Han viftade ut med armarna som att han tyckte att det var alldeles för enkelt. Efteråt tackade han Sverige för att de skickade ut Halfvarsson på den sista sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.