Anders Blomquist är besviken på damernas säsongsstart. Foto: SVT

Anders Blomquist: ”Ingen bra start på säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bara en svensk bland de tio bästa i säsongens första minitour.

En besvikelse, anser SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Det är ingen bra start på säsongen för de svenska damerna, säger han.

Det fanns stora förhoppningar på Frida Karlsson inför den nya säsongen.

Charlotte Kalla siktar alltid mot toppen.

Precis som Frida Karlsson.

I DAG: Frida Karlsson efter dagens jaktstart

”Mycket tunnare”

Men när minitouren i Ruka summeras så lyckades bara en svenska ta sig in bland de tio bästa: Frida Karlsson på åttonde plats.

– I fjol var det sex svenskor bland de tio första på den avslutande minitouren i Qubec. Nu ska vi komma ihåg att världscupsegraren från i fjol (Ingvild Flugstad Östberg) startförbud, hon hade garanterat varit högt upp. Och det är mycket tunnare än i fjol, säger Anders Blomquist, och fortsätter:

– Tre ryskor är borta då de är gravida. Det är flera tyskor som hade kunnat hota som är borta. Nathalie von Siebenthal är borta. Det är en ihåligare damklass, ändå är det väsentligt sämre resultat av tjejerna den här världscupsäsongen.

– Det kommer att ändras, det är en lång säsong. Men det är ingen bra start på säsongen för de svenska damerna.

”Inge bra start”

Mathias Fredriksson håller med.

– Det är ingen bra start för tjejerna denna världscupsäsong. Första helgen har inte varit bra, säger han, men förklarar även att vi ska ha tålamod med Frida Karlsson – som ju faktiskt bara gör sin första seniorsäsong.

– Det är lite juniormisstag av henne att inte släppa upp Diggins när de åker tillsammans. Hon är lite väl optimistisk och vill för mycket när hon försöker åka ifrån Diggins istället för att vara cool och ligga bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.