SVT-experten Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

Anders Blomquist: ”Möjligt att Northug lämnar med dunder och brak”

Publicerad

Petter Northugs framtid som längdskidåkare har varit i fokus länge. I morgon tänker han ge ett besked om framtiden. SVT:s expert Anders Blomquist säger själv att han skulle bli förvånad om han ger upp nu.
– Men det är något man lärt sig från Petter, att han överraskar, säger han.

I morgon håller Petter Northug en presskonferens. Enligt den norska landslagsledningen ska han meddela något om sin framtid.

SVT:s expert Anders Blomquist är förvånad över att Northug öppnat säsongen så pass dåligt.

– Han har haft problem med att tåla träningen i flera år nu. Känslan är att det hängt ihop med att han pressat sig på hög höjd.  Jag trodde nog att han skulle åka betydligt bättre. Jag är lite överraskad över att det gått så dåligt, säger han.

Samtidigt poängterar han att det är en svår balansgång med träningsmängden.

– Som elitidrottare måste man hela tiden provocera och göra mer. Kroppen behöver nya triggers. Det är väldigt svårt och många har gått över gränsen. Då är det en svår väg tillbaka, säger Anders Blomquist.

– Han har varit väldigt träningsintelligens under hela sin karriär så jag har trott att han skulle hitta tillbaka.

”Inte roligt”

Petter Northug har själv varit öppen med att han under en period i sin karriär tappat motivationen. Men Blomquist tror inte att det är fel på motivationen nu.

– Det tror jag, men om du inte får resultat eller inte kan träna som tänkt, då blir det liksom inte roligt. Petter åker inte för att åka hyfsat utan för att slåss om segrar, då får han väldigt svårt att motivera sig, säger han.

– Han är en åkare som alltid haft ett starkt driv. Hans huvud har varit lite viktigt som hans fysiska talang.

Men vad som ska meddelas på presskonferensen, ja det går såklart bara att spekulera i.

– Det är något man lärt sig från Petter, att han överraskar. Allt jag hört när jag pratat med norrmännen är att det är antingen eller. Antingen måste resultaten komma eller så är det slut, säger Blomquist.

– Han ska ju åka i Östersund i helgen. Jag skulle tro att han satt upp ett resultatmål, eller en känsla som han ska uppnå, att han är där innan nyår. Så skulle jag gissa.

Om han meddelar att han lägger av redan nu – vore det överraskande?

– Det skulle det faktiskt vara, med tanke på att han tränat hela åren. Men å andra sidan – Petter har överraskat förr. Han slog igenom med dunder och brak, det är möjligt att han lämnar med dunder och brak också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer