Till vänster: Smigun med guldmedaljen hon kan bli av med. Till höger: Marit Björgen. Foto: Bildbyrån

Anklagas för dopning – därför har hon inte fällts

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kan Marit Björgen få ännu ett OS-guld på sin meritlista. Norska TV2 rapporterar att Kristina Smigun inom ett halvår kan fällas för dopning och bli av med sitt guld från Turin. Den mystiska historien kan därmed få ett slut.

Trots att det sedan 2013 har funnits uppgifter om att estländska Smiguns tester från OS i Turin hade visat sig vara positiva för en förbjuden substans när de analyserades på nytt, har det inte kommit några besked om när ärendet ska hanteras.

Smigun tog två guld i Turin, och vann även silver på 10 kilometer fritt bakom Charlotte Kalla i OS i Vancouver 2010. I samma tävling var Anna Haag fyra, och snuvades på en medaljplats av estniskan.

Nu har norska TV2 uppgifter om att både a- och b-proven från Turin var positiva, och att fallet ligger hos idrottens skiljedomstol, Cas. Trots att Cas själva inte känns vid ärendet. Enligt TV2 har Smigun anlitat advokater som försökte få saken avgjord i en civil domstol, men det lyckades inte och ärendet hamnade hos Cas.

”En rad advokater”

– Jag kan inte bekräfta var saken har hamnat, men det har kommit in en rad advokater i bilden för att försvara vidkommande. Detta gör att vi måste hålla en låg profil. Här är det så många komplikationer från en rad advokaters sida, att vi har bestämt att vi måste vänta med att offentliggöra saken, säger Gerhard Heiberg som är medlem i Internationella olympiska kommittén.

Heiberg säger att han hoppas att utkomsten av ärendet kan bli offentligt inom tre till sex månader.

”Svårt att kommentera”

Om Smigun blir av med sina guld på 10 kilometer klassiskt och 15 kilometer skiathlon från Turin-OS, skulle det innebära fler norska och ryska medaljer. Marit Björgen var tvåa på 10 kilometer, följd av två landsmaninnor. Kristin Størmer Steira var fyra på båda distanserna.

– Det är svårt att kommentera sådana saker utan att någon är dömd för någonting.  Principiellt är det viktigt att rätt ska vara rätt. Och då¨ska självklart positiva saker upp och fram, och de ska dömas, säger hon.

Distanserna Smigun kan diskas från

10 kilometer klassiskt

1. Kristina Smigun (Estland)

2. Marit Bjørgen (Norge)

3. Hilde Gjermundshaug P. (Norge)

4. Kristin Størmer Steira (Norge)

15 km (7,5+7,5), skiathlon

1. Kristina Smigun (Estland)

2. Katerina Neumannova (Tjeckien)

3. Jevgenija Medvedeva (Ryssland)

4. Kristin Størmer Steira (Norge)

Inga svenska åkare var topp tio på distanserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.