Anna Haag är klar för OS i Sydkorea. Foto: Bildbyrån

Anna Haag klar för OS

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges OS-trupp till Pyeongchang växer. Nu är det klart att längdskidåkarna Anna Haag, Jens Burman och Oskar Svensson får varsin biljett till Sydkorea.

– Det känns väldigt skönt att få åka dit, säger Anna Haag till SVT.

Anna Haag blev femma på en av etapperna i klassisk stil i Tour de Ski och är i första hand uttagen med tanke på stafetten.

– Min egen vision är att få åka de lopp som jag vanligtvis kör: de längre distanserna och stafetten som ju är en dröm, säger hon till SVT Dalarna.

OS i Pyeongchang 2018

Haag har sedan tidigare ett OS-guld från stafetten i Sotji 2014 och två silver från Vancouver 2010 i skiathlon och sprintstafett.

– OS är ju någonting speciellt. Jag vet fortfarande inte om det här blir mitt sista eller om det blir ett till, men man kan definitivt inte räkna med att det blir fler OS. På så sätt känns det väldigt skönt att få åka dit och uppleva det häftiga.

Avstår världscupen

31-åringen har kommit överens med landslagsledningen om att avstå helgens världscuptävlingar i Planica för att i stället fokusera på träning och vila.

– Det är en plan som funnits sen tidigare att hon inte ska åka i helgen. Hon körde Tour de Ski och tycker att hon fått de svaren hon vill ha. Nu vill hon få en tid av träning och lugn och ro, sade förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport i måndags.

Svensson med – trots problem

Oskar Svensson vann Sverigepremiären i sprint i Gällivare i stark konkurrens – de bästa ryssarna var på plats och precis som i OS var det klassisk stil som gällde – men blev sedan sjuk och säsongen har inte alls blivit vad han tänkt sig.

22-åringen är uttagen som framtidsman men åker inte till Sydkorea som turist. Han har som bäst varit fyra i världscupen men om han får köra sprinten i Sydkorea är målet till och med högre än så.

– I OS är det bara medalj som räknas och det kommer jag att gå för, sade Svensson efter fullträffen i Gällivare i november.

Stark på upploppet

Tidigare har han haft problem med att orka genom en hel sprinttävling. Dessutom har banor med långa springbackar, som den i Pyeongchang, inte varit någon favorit.

Svensson har lagt upp träningen för att åtgärda svagheterna och om han hänger med långt in i loppen ökar chanserna ordentligt.

– Min starkaste sida är spurten och det är på upploppet det mesta avgörs, säger han.

Liksom för Anna Haag är det stafett som i första hand gäller för Jens Burman, som den här säsongen inte har lyckats alls i världscupen.

Sedan tidigare var nio längdåkare klara för spelen i Pyeongchang: Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Ebba Andersson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Teodor Petersson och Daniel Rickardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet