• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Therese Johaug Foto: Bildbyrån

Antidoping Norge: Stäng av Johaug i 14 månader

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug bör stängas av i 14 månader. Det beskedet kommer Antidoping Norge med idag. ”Jag är mycket glad för att de tror på det jag har sagt. Men jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning”, säger Therese Johaug till norska nyhetsbyrån NTB.

Det har varit skidvärldens stora snackis: Hur långt blir Therese Johaugs straff efter dopingskandalen?

I ett pressmeddelande från Antidoping Norge kommer nu beskedet att skidstjärnan borde stängas av i 14 månader. Avstängningen ska gälla från den 18 oktober.

Lär missa VM i Lahtis

Blir Johaug avstängd så länge missar hon VM i Lahtis nästa år, men är fri att tävla under OS i sydkoreanska Pyeongchang, som invigs den 9 februari 2018.

Det var den 13 oktober som bomben om att Johaug testat positivt för den anabola steroiden Clostebol slog ned.

Johaugs förklaring var att hon fått i sig den förbjudna substansen via en läppsalva.

Nu ska domen om en eventuell 14 månader lång avstängning skickas vidare till det norska idrottsförbudet. Förbundet kan bekräfta domen, eller fatta ett eget beslut.

”Förstår inte att det som skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning”

Antidoping Norge menar att Johaug inte hade något uppsåt till dopingbrottet. De tror på hennes version om att hon fick krämen av landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen.

– Jag är mycket glad för att de tror på det jag har sagt. Men jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för 14 månaders avstängning, säger Therese Johaug till norska nyhetsbyrån NTB.

Antidoping Norge anser dock att Johaug kan klandras för att inte ha gjort en egen undersökning av läkemedlet hon fick, framför allt eftersom paketet var märkt med ”dopning”.

– Johaug är som internationell toppidrottare underställd ett strängt internationellt regelverk. Detta regelverk ålägger henne en sträng aktsamhetsplikt. Utövares ansvar för vad hon får i sig i kroppen är statuerat i en rad dopingdomar nationellt och internationell, säger Anstein Gjengedal, jurist i Antidoping Norge.

4 september: Therese Johaug enligt egna får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha överdoserat astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidopning Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

(Källa: TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer