Therese Johaugs fall kan göra att antidopningsarbetet görs om i grunden. Foto: TT.

Antidopningschef vill ha ”Lex Johaug”

Publicerad

USA:s antidopningschef, Usadas Travis Tygart, vill ha en regeländring efter att Therese Johaug stängts av. Eftersom hon hade en anabol steroid i kroppen är minimistraffet 12 månader, vilket Tygart anser för hårt.

– Jag vill ändra regeln. Det är inte rätt att ha 12 månader för den typen av dopning, säger Tygart till norska Dagbladet.

Han vill ha en tydligare gräns mellan medveten dopning och misstagsdopning.

– Tänk om någon lurar i dig anabola steroider och så får du tolv månader. Det är inte rättvist och jag hoppas att vi kan ändra regeln, säger Tygart.

Nu är den aktive ansvarig för vad som finns i kroppen, oavsett hur det kommit dit. Det går inte att hänvisa till något eller någon annan.

Wada inne på att ändra regeln

Generaldirektören i Wada, schweizaren Olivier Niggli, avslöjar att det pågår en diskussion kring Wadakoden och ger Tygart rätt i sak.

– Jag tror att vi kommer att behöva ändra regeln men inte enbart beroende på Johaug-fallet. Det är många andra som blivit stenhårt bestraffade för misstagsdopning. Vi behöver en diskussion kring om det är rätt eller om vi ska ändra regeln, säger Niggli.

För Johaug som stängts av i 13 månder och har sitt ärende i Cas för avgörande kommer initiativet för sent. Hon kan inte omfattas av Tygarts förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer