Åsarna IK svensk mästare – 20:e guldet i klubbens historia

Uppdaterad
Publicerad

Åsarna IK tog guld på herrarnas stafett på SM i Piteå, klubbens 20:e SM-stafettguld på herrsidan.

I laget ingick Markus Ruus, Jens Burman och Edvin Anger, som spurtade hem det i duell med IFK Mora.

– Jag visste att jag hade en bra spurt och vågade lita på den och vänta ända in, säger Anger till SVT Sport.

Högbos Elias Danielsson, född 2004, var den som satte högst fart i SM-stafetten. Han gjorde mycket av dragjobbet på den första sträckan. Det var emellertid inte förrän IFK Moras Jonas Eriksson satte fart den sista kilometern som en tätklunga på fem lag bildades. IFK Moras förstalag växlade i ledning.

Outsidern överraskade

Åsarna hade Jens Burman på andrasträckan, men han gjorde inga större väsen av sig och låg mest med i klungan. Istället var det Borås Karl-Johan Westberg som ryckte och fick med sig fyra lag, bland annat outsidern Högbo med den tämligen anonyme Felix Erlander.

Regerande mästaren Piteå med Fredrik Andersson sladdade lite inför växlingen.

Jens Burman skickade ut supertalangen Edvin Anger på sistasträckan. Han var lugn.

– Jag kände mig ganska lugn, han är ju stark.

– Jag sade när jag växlade att han skulle hålla sig kall, det kändes bra när han var ute där, säger Burman till SVT Sport.

Det var stundtals rena söndagsåkningen på sistasträckan och flera lag kom ikapp täten, något som Piteås Björn Sandström ändrade på. När han gick upp i spets skapades en klunga på fem lag.

Kamp mellan klassiska klubbarna

Med bara kilometer kvar satte IFK Moras Eric Rosjö in rycket och fick bara med sig superjunioren Edvin Anger. De två följdes åt in till spurten där det avgjordes. Rosjö rådde inte på Anger som spurtade hem guldet till Åsarna. Det här var Åsarnas 20:e SM-guld i stafett på herrsidan.

– Jag var otroligt trött, jag har aldrig varit såhär trött, jag visste att jag hade en bra spurt och vågade lita på den och vänta ända in, säger Anger till SVT Sport.

KLIPP: Edvin Anger: ”Det är hårt jobb som gäller – finns inga genvägar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.