Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Astrid Öyre Slind tog första pallplatsen i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Världscupdebut 2008.

15 år senare kom första pallplatsen för 34-åriga Astrid Öyre Slind, i 20-kilometersloppet i Les Rousses.

– För mig är det en stor dag i dag, säger hon till SVT Sport.

Astrid Öyre Slind, 34, är en gigant inom långlopp, förra vintern vann hon Vasaloppet på rekordtid. Under söndagen gick klassiska Marcialonga i Ski Classics, men istället körde Astrid Öyre Slind, som vann La Diagonela så sent som förra helgen, världscupen i Les Rousses.

– Marcialonga är ett av de stora långloppen som jag ännu inte vunnit, och som jag väldigt gärna vill vinna, men det är VM-säsong och så gick det så bra på Tour de Ski att jag är på vippen att få åka en tremil i VM och då tänkte jag att jag måste prova, för det kanske är enda gången i livet som jag har chansen, säger hon till SVT Sport.

Du fick höra redan under Tour de Ski att du var nära att ta en plats till VM?

– Ja, men att jag skulle behöva åka fort här för att ha någon chans, det var inget alternativ att åka Marcialonga och ta mig till VM på så vis, så jag behövde visa att jag ville till VM och nu tror jag att jag ligger bra till.

Första pallplatsen i världscupen – som 34-åring

Ebba Andersson vann, men kampen om tredjeplatsen blev en rysare där Öyre Slind spurtade ifrån landsmaninnan Ingvild Flugstad Östberg, och knep tredjeplatsen i 20-kilometersloppet.

– För mig är det en stor dag i dag.

– Det är en häftig upplevelse, säger hon.

Hon trodde på det, redan innan loppet.

– Jag trodde det kunde gå, men det vet man ju inte innan man står på start hur formen och skidor är, men under loppet tänkte jag att det kunde bli en bra dag.

”I VM är det medalj som är målet”

Öyre Slind har varit bästa norska i de masstartslopp hon kört i världscupen den här säsongen.

Nu borde det väl vara klart med VM-plats?

– Ja, det borde det.

Målsättningen på VM måste väl vara medalj efter en sådan här dag?

– Ja, i VM är det medalj som är målet, men det är väldigt många som är sugna på medaljerna och som är väldigt bra, så det är inget självklart, men målet och drömmen är medalj i VM.

KLIPP: Kläbos pik efter Poromaas framfart

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.