Bakom det stora leendet på Jessica Diggins har det dolt sig en allvarlig ätstörning. Foto: TT.

Ätstörningen höll på att kosta Diggins livet

Uppdaterad
Publicerad

OS-mästaren Jessica Diggins har under hela sin karriär lidit av svåra ätstörningar. Det var så illa att det kunde kostat henne livet.

– Jag förnekade hur allvarligt det var, säger Diggins till NRK.

Diggins, en stor profil i världscupen efter tio säsonger, har ett OS-guld i sprintstafett från Pyeongchang 2018 och ett VM-guld i samma gren från VM i Val di Fiemme 2013. Dessutom har hon sex individuella världscupvinster och 25 pallplatser. 

Vid OS 2018 var hon femma på 10 km fristil, blott tre sekunder från pallen. I stället för att glädja oss åt ett närmast perfekt lopp började hon anklaga sig själv för att vara för fet, det var där de tre sekunderna fanns.

Spydde upp pannkakorna till frukost

– Jag var väldigt hård mot mig själv och tyckte inte att jag räckte till eller tränade tillräcklligt bra. Jag var verkligen inte snäll mot mig själv, säger 28-åriga Diggins.

Efter en frukost med pannkakor som 18-åring började självskadehelvetet.

– Jag tänkte att jag inte kunde äta det här. På väg till föräldrarnas livsmedelsaffär stannade jag vid en bensinmack och gick på toaletten och spydde upp allting för första gången. Det var en skrämmande upplevelse och jag förnekade hur allvarligt det var.

Det var när hennes älskade morfar dog i lungcancer som vändningen kom.

– Jag kan inte utsätta min familj för det här längre. Jag måste se till att bli frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.