Didrik Tönseth har varit en skugga sitt förra jag efter terräng-EM. Foto: TT.

Baksmälla för Tönseth efter terränglöpningen – får sota på touren

Uppdaterad
Publicerad

Didrik Tönseth gick emot sin tränare och ställde upp i terräng-EM och drog på sig sjukdom. Nu ligger norrmannen på en blygsam 24:e-plats i Tour de Ski och erkänner att tränaren hade rätt.

– Det var nog inte så klokt att ställa upp, säger Tönseth.

Tönseth blev fyra i världscuppremiären i Ruka i början av december och valde sedan mitt under brinnande skidsäsong att göra en satsning på terränglöpning och EM i Lissabon veckan efter.

Norrmannen fick det inte att stämma och blev 25:a, 1,5 minuter efter segrande svensken Robel Fsiha, som skrällde och tog Sveriges första guld på herrsidan någonsin. Det var samma helg som Lillehammer arrangerade världscuptävlingar i skidor.

Tour de Ski

Tönseth deltog i andra terränglopp under hösten med stor framgång och fick då vittring på att utvidga löpningen. Han gjorde det i Norge närmast vanvördiga och valde bort nationalsporten skidor för terränglöpning.

Sjukdom störde inför terräng-EM

– Jag var sjuk innan Portugal så (Eirik Myhr) Nossum (tränaren) fick väl rätt i att det inte var så klokt att springa. Efter det har jag inte fått det att stämma och har inte något svar på varför, säger Tönseth till NRK efter att han ligger 24:a totalt i Tour de Ski.

Tönseth öppnade säsongen urstarkt och vann den norska premiären i Beitostölen men det stämmer inte alls nu.

– Jag tränade bra under julen men får det inte att stämma men jag hoppas att formen kommer att vara stigande, säger han och har som målsättning att nå pallen i Toblachs 15 km med individuell start på nyårsafton och samma distans med jaktstart på nyårsdagen.

Tränaren Nossum är återhållsam med att kritisera ångerfulle Tönseths val.

– Jag har sällan fel, ler Nossum när NRK vidarebefordrar Tönseths kommentar om terräng-EM.

– Han gjorde det väldigt bra i terränglöpning och jag förväntar mig att se honom högt upp i resultatlistan framöver i touren, säger Nossum och vill uppmuntra den konfunderade Tönseth.

Till resultaten i Tour de ski:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet