Marit Björgen är bekymrad över utvecklingen i längdskidor. Foto: Bildbyrån/TT.

Björgen är orolig – vill se en förändring

Uppdaterad
Publicerad

Toppnationer som Norge och Sverige borde dela med sig mer av sina kunskaper.

Det anser skidlegendaren Marit Bjørgen – som är orolig för sportens framtid.

– Det är jätteviktigt att vi får med fler länder i Mellaneuropa, säger hon.

Marit Bjørgen följer VM-tävlingarna hemma i Norge. Hon är expertkommentator i norska TV 2 och förbereder sig samtidigt för söndagens Vasalopp.

Svenska damernas stafettfiasko kom visserligen oväntat, men annars har det gått som väntat.

Norge och Sverige har tagit åtta av nio guld.

– Jag är bekymrad över längdskidåkningen internationellt. Det är jätteviktigt att vi får med fler nationer från Mellaneuropa och övriga världen. Det är inte bra om intresset bara finns Norge, Sverige och Ryssland. Det måste finnas intresse från fler nationer, inte minst när det handlar om att arrangera skidtävlingar, säger Marit Bjørgen till TT.

Sex nationer tog medaljer

Hon säger att hennes oro för sportens framtid har förstärkts den senaste tiden.

– Jo, så är det. Ju mindre snö det blivit desto svårare är det med rekryteringen.

Marit Bjørgen berättar hur glad hon blev när sex nationer tog de olika medaljerna i herrarnas och damernas sprintstafett. Men hon menar att det finns mycket som måste göras för att lyfta internationella intresset för längdskidsporten. Nyckelordet är öppenhet:

– Nationer som Norge och Sverige måste dela med sig av sina erfarenheter till andra nationer. Här kan vi säkert bli ännu bättre på att bjuda in andra nationer så de kan ta del av vår träning och kunskap, säger Marit Björgen.

”Öppen för alla”

Hon nämner initiativ från Norge som bland annat handlar om öppna juniorsamlingar för åkare från andra nationer, samt tränarseminarier för andra länders tränare.

TT: Vad kan du själv bidra med i det arbetet?

– Jag har bland annat varit öppen med min träning. All min träning, som jag gjort genom åren, är dokumenterat och öppen för alla intresserade.

Doktorsavhandling

Hon syftar på den doktorsavhandling som Guri Strøm Solli gjort när det när det gäller Marit Bjørgens träning genom åren. Där finns mycket kunskap och erfarenhet kring hur man blir en av världens bästa skidåkare genom tiderna.

– Det var varit ett stort intresse kring detta. Det ger en bra träningsinblick. Men nyckeln för att lyfta längdskidsporten för framtiden är öppenhet. Ska vi bevara sporten måste vi i Norge och Sverige vara mer öppna.

KLIPP: Kalla besviken: ”En skitdag” (4 mars 2021)

Fakta: Medaljer i längd-VM 2021

Sex nationer har tagit medaljer i Oberstdorf:

Norge: 6 guld, 4 silver, 3 brons

Sverige: 2 guld, 2 silver, 2 brons

Ryska skidförbundets lag: 1 guld, 1 silver, 1 brons

Finland: 1 silver, 1 brons

Schweiz: 1 silver

Slovenien: 2 brons

Källa: (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.