Marit Björgen är världens främsta vinterolympier åtta OS-guld, fyra silver och tre brons. Foto: TT

Björgen fick avslag – får inte köra Marcialonga

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgens comeback som långloppsåkare skjuts upp ytterligare. Nu står det klart att hennes ansökan om att få köra Marcialonga avslås. Troligen blir vinterns huvudmål Vasaloppet detsamma som tävlingsdebuten.

– Hon är inte favorit i Vasaloppet nu, säger hennes stallchef Jörgen Aukland till NRK.

40-åriga Björgen har tidigare berättat för NRK att hon först efter att hon hade aviserat sin långloppssatsning som hon fick frågan om hon hade gått med i det så kallade Adams-programmet (där utövarna fyller i var de befinner sig att underkasta sig oanmälda dopningstester) igen. Och det hade hon missat.

För att få tävla måste man ha befunnit sig i systemet i sex månader och Björgen ansökte om att få det kortat till fem månader och kunna tävla i Italien 31 januari och få det som en bra kontroll inför huvudmålet Vasaloppet som körs 7 mars. Björgen är fri att börja tävla igen först söndagen den 28 februari, vilket är helgen före Vasaloppet, som nu troligen blir comebacken för skiddrottningen.

Vasaloppet

Plan B är nu tävlingslik träning

– Det hade varit idealiskt om hon kunde ha deltagit i Marcialonga för att kunna vänja sig vid tävlingstempot. Hon är inte favorit i Vasaloppet nu, säger Aukland nu till NRK.

Nu får stallet sätta plan B i verket.

– Jag får helt enkelt vara Björgens konkurrent i spåren i tävlingslika träningar framöver. Lyckligtvis finns det fina träningsförhålllanden i Lommedalen där vi kan utföra det, säger Aukland.

– Hon har imponerat med sin attityd och villighet att utvecklas. Vad vi inte vet är om hon har den här kicken som behövs efter tre timmars staking, säger Aukland.

SE MER: Här utmanar Björgen Johaug i gymmet (16 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet