Marit Björgen. Foto: Bildbyrån

Björgen gör comeback för att hedra bortgången landslagsvän

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att ett minneslopp anordnas för bortgångne Vibeke Skofterud kommer skiddrottningen Marit Björgen att göra tillfällig comeback.

Loppet ”Vibeke Skofteruds minneslopp” kommer att avgöras i Slitu, nära den värmländska gränsen sydost om Oslo, den 1 maj.

– Det är väldigt stort av Marit. Hon är en av många som ställer upp i samband med loppet, säger Skofteruds bror och minnesfondens ordförande, Tormod Skofterud i ett pressmeddelande.

Skofterud var en månad yngre än Björgen, som nyligen fyllde 39 år. Hennes dödsfall i samband med en vattenskoterolycka sommaren 2018 chockade det norska landslaget.

Tog tre mästerskapsguld med Björgen

Skofterud var en pålitlig stafettåkare och tog ett OS-guld och två VM-guld, alla gångerna med Björgen, tidernas störste vinterolympier, i laget.

Björgen lade av förra säsongen. För en vecka sedan blev Björgen mamma på nytt. Marius, 3, blev storebror till en liten pojke.

Överskottet från minnesloppet kommer att gå till Vibeke Westbye Skofteruds Minnesfond för fysisk och psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer