Marit Björgen. Foto: Bildbyrån

Björgen: ”Jag stöttar Martin Sundby”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Martin Johnsrud Sundby fällts för dopning får han nu stöd från norska landslagsstjärnan Marit Björgen. ”Jag stöttar Martin i denna svåra tid för honom”, säger Björgen.

I går kom beskedet att den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby fälls för dopningsbrott. Norrmannen stängdes av i två månader och fråntas totalsegern i Tour de Ski och världscupen säsongen 2014/15.

Sundby var tagen av beskedet – nu stöttas han av norska kollegan Marit Björgen.

– Jag stöttar Martin i denna svåra tid för honom. Och jag har hundra procent förtroende för Fis sjukvård och övrig stöttning, säger Björgen till det norska skidförbundets hemsida.

”Inte prestationshöjande”

Björgen berättar att hon själv har gjort medicinska tester som visar att hon är berättigad att använda astmamedicinen Symbicort.

– Jag har godkännande av internationella skidförbundet och all forskning visar att dessa astmamediciner inte har prestationshöjande effekt om du inte är astmasjuk, säger hon och fortsätter:

– I likhet med Martin kan jag inte heller vara bäst i världen utan att använda astmamedicin.

Northug: ”Inte så här jag vill vinna”

När nu Sundby fråntas segern i Tour de Ski 2014/15 blir det Petter Northug som räknas som totalvinnare. Något som han inte känner någon glädje över.

– Det är inte så här jag vill vinna, så det är ingen seger för mig, säger Northug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.