Marit Björgen och Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

Björgen: ”Karlsson kan ta över efter Johaug”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson har det tufft under Tour de Ski.

Tidigare längdstjärnan Marit Björgen har varit kritisk mot 21-åringens taktik, men är övertygad om att hon går mot en ljus framtid.

– Hon kan absolut vara den som tar över efter Therese Johaug, säger Björgen.

Tidigare under touren blev Frida Karlsson ifrågasatt av Marit Björgen. Den norska legendaren menade att Karlsson gjorde en taktisk miss i kampen mot amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan.

– Man ser att Frida använder mycket energi och vill gå först. Hon gick först i nästan tre och ett halvt varv och då fick de där bakom som de ville. De bjöds aldrig in att dra. Det var en taktisk bom av Frida, sade hon då till norska TV2.

Nu väljer hon i stället att hylla svenskan – och lyfter fram svenskan som en efterträdare till de senaste säsongernas stora dominant Therese Johaug.

”Slet väldigt mycket”

– Så länge hon kan hålla sig skadefri och lyckas balansera på knivseggen och vara ute och konkurrera , då är hon ett hopp för framtiden. Hon har kapaciteten och har fortfarande mycket att utveckla och gå på. Det är mellan 25 och 30 som man färdigutvecklar styrkan och tekniken. Hon kan absolut vara den som tar över efter Johaug, säger hon till TT.

– Det är samma med Ebba (Andersson), de har framtiden för sig.

Motivationsproblem

Historien tillhör i alla fall Marit Björgen. Med 8 OS-guld, 18 VM-guld och 114 världscupsegrar är hon den bästa längdskidåkaren genom tiderna.

2018 valde hon att avsluta sin framgångsrika skidkarriär.

– Jag slet väldigt mycket med motivation och tränade väldigt lite de två sista åren, säger hon.

Laddar för Vasaloppet

Efter två och ett halvt år som skidpensionär är hon nu på väg mot comeback. Siktet är inställt på långloppscupen med bland annat Vasaloppet i mars.

– Jag försöker träna en gång om dagen. Jag har ju två små barn, så det är mer krävande på så sätt. Det blir spännande att se om jag kan få träningen gjord, det är ju hälften av den träning jag gjorde förr, så det är på en helt annat nivå.

Under rådande pandemi kan det bli ett speciellt första intryck av långloppet.

– Nu blir det kanske på ett annat sätt att man inte får uppleva den stämning och allt som är runt omkring det, men jag ser fram emot utmaningen att staka i nio mil, det kan bli brutalt.

KLIPP: Björgen kritiserar Frida Karlssons taktik (4 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.