Visa alla (2)

Björgen om Johaugs hyllning: ”Hon har betytt mycket för mig också”

Publicerad

Under gårdagen brast det för Therese Johaug då hon berättade om Marit Björgen, hennes största förebild. Det finns starka band mellan dem. – Det var väldigt roligt att höra, säger Björgen till NTB.

Samtidigt med att Johaug mötte pressen för första gången efter dopningsavstängningen hade den norska nyhetsbyrån NTB en träff med Björgen, där hon fotades i en speciell svart skidtron av sammet flankerad med 40 par skidor, inspirerat av TV-serien Game of Thrones. Björgen var också klädd i svart och hennes åtta OS-guld glimmade effektfullt.

Johaug hade gärna sett att 38-åriga Björgen fortsatt en säsong till och att de kunnat delta i VM i österrikiska Seefeld till vintern och försökte övertala henne att fortsätta.

”Björgen är förebilden nummer ett”

Under gårdagens presskonferens kämpade Johaug med att le och att vara glad tills hon började prata om Björgen. Då vällde tårarna fram.

– Hon är förebilden nummer ett, jag är väldigt tacksam över den stöttning hon har gett mig, sa hon innan hon brast i gråt.

Björgen var då upptagen med sin egen intervju och fotografering men fick höra talas om den känslomässiga hyllningen.

– Det var väldigt roligt att höra. Jag försökte stödja henne under avstängningen men kände ibland att jag inte kunde ställa upp tillräckligt mycket för henne, säger Björgen.

Kommer att vara tillsammans på VM

I morgon lördag kör hon sitt absolut sista tävlingslopp på skidor. Det blir i Skarverennet över 37 km, ett lopp som för övrigt Therese Johaug vunnit nio gånger. I år ställer dock Johaug upp i motionsklassen för att få mindre press på sig.

– Skarven är alltid brutalt. Jag siktar på att vinna men kan inte lova något med säkerhet, säger Björgen.

Och visst kommer de att träffas under VM i Seefeld.

– Jag har planerat att vara där och följa Therese.

Johaug fick frågor på presskonferensen om hon skulle ta över Björgens ”mammaroll” i landslaget. Det var 29-åriga Johaug inte intresserad av.

– Jag ska inte bli mamma överhuvudtaget, sa hon bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer