Marit Björgen stödjer förbundet i petningen av Kristine Stavås Skidstad. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Björgen om petade Stavås Skistad: ”Helt rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Unga talangen Kristine Stavås Skistad blev petad ur Norges tolv kvinnor starka trupp till kommande säsong. Skistad själv var överraskad, det var inte den forna skiddrottningen Marit Björgen.

– Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen till Aftonbladet.

Tolv kvinnor togs ut i den norske landslagstränaren Ole Morten Iversens trupp till kommande säsong. En av de som lämnades utanför var den unga sprinttalangen Kristine Stavås Skistad.

20-åringen blev istället förpassad till det så kallade rekruttlaget.

– Jag trodde att jag skulle komma med. Men det är tydligen sex sprintåkare som bevisat mer än vad jag gjort, sa Stavås Skidstad i samband med petningen.

Stavås Skistad har fina meriter från förra säsongen där hon tog sig till semifinal i sprinten i VM i Seefeld, men föll och missade finalen. Talangen kom även femma i världscupsprinten i Lillehammer.

”Tycker det är rätt”

Och damtränaren Iversen har fått tungt stöd i sitt beslut. Världens bästa kvinnliga skidåkare genom tiderna, Marit Björgen, står bakom förbundets beslut.

– Jag tycker det är rätt att hon är på rekruttlaget, det är rätt väg att gå. Sedan har hon varit med någon samling och fått möjlighet att pusha tillsammans med A-laget. Jag tycker det beslutet är helt rätt, säger Björgen till Aftonbladet under en pressträff i Norge.

Världscupen i längdskidor drar igång i Ruka den 29:e november som du kan se i SVT.

Arkiv: Frida Karlsson efter rivalen Stavås Skistads utspel (9 maj 2019).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.