Foto: Bildbyrån

Björgens pass med Johaug en väckarklocka: ”Hänt en hel del på två år”

Uppdaterad
Publicerad

Ett träningspass med Therese Johaug har blivit en rejäl väckarklocka för Marit Björgen som ska göra comeback med Vasaloppet som det stora målet nästa säsong.

– Jag sattes på plats, säger Björgen.

Det var för en månad sedan som Marit Björgen, tidernas främsta vinterolympier, sensationellt meddelade att hon ska göra comeback nästa säsong med långlopp och framför allt Vasaloppet som det stora målet.

40-åriga Björgen lade av i april 2018 och är mor till två små barn som sätter ned träningstiden till max tio timmar i veckan, där det längsta enskilda passet är på två timmar.

Vasaloppet

Ett rullskidpass förra veckan med Therese Johaug blev en väckarklocka för Björgen om hur mycket som återstår.

– Jag sattes på plats och vet nu vad som krävs. Det har hänt en hel del på två år om man får säga så. Träning är en färskvara, säger Björgen till NRK

”Det behövdes två år och två barn för att jag skulle slå Björgen”

Johaug ler åt ex-skiddrottningens beröm:

– Det behövdes två år och två barn för att jag skulle slå Björgen i en stakintervall. Men jag tror att hennes utvecklingskurva kommer att bli brant, säger Johaug som tror att Björgen kan vinna Vasaloppet.

– Om Marit bestämmer sig tror jag absolut att hon har möjlighet till det men hon behöver träna för det, säger Johaug.

Björgen ingår i 47-årige Anders Auklands stall och han pekar på att svenskorna Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren har satt en ny standard inom långlopp. Men att Björgen precis börjat staka den långa vägen tillbaka.

– Björgen behöver inte vara bekymrad över att ha fått stryk av Johaug på träning i juni, säger Aukland.

ARKIV: Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet (26 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet