Anders Blomquist tror inte att Martin Johnsrud Sundby fuskat medvetet. Foto: Bildbyrån

Blomquist: ”Det får stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby har brutit mot dopningsreglerna. SVT Sports expert Anders Blomquist tror inte att regelbrottet begicks medvetet – men han tror att händelsen kommer få stor inverkan på längdsporten. ”Att det är just den bästa skidåkaren är ett jätteproblem för idrotten”, säger han.

Vid två tillfällen under säsongen 2014–2015 visade Martin Johnsrud Sundbys dopningsprover för höga värden av ämnet salbutamol, som finns i den godkända astmamedicinen Ventoline. En medicin som Sundby har dispens att använda, men som han glömt att söka undtag för.

Nu stängs norrmannen av två månader och fråntas titeln i Tour de Ski och världscupen säsongen 2014-2015.

– Man bli beklämd och ledsen när den störste och bäste skidåkaren de senaste säsongerna hamnar i sådana här problem, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

”Inget medvetet fusk”

Det norska skidförbundet tar på sig ansvaret och menar att det inte handlar om fusk utan om en miss i dispensansökan. Blomquist tror inte heller att Sundby försökt att fuska.

– Tittar man på det som ligger bakom är det uppenbart inget medvetet fusk, utan en miss i hantering.

”Stora konsekvenser”

Han tycker att det är rätt att han straffas då reglerna ska följas, men samtidigt är domen hård.

– Läkare som jag har pratat med säger att det inte är prestationsförbättrade och inte alls jämförbart med bloddopning.

Beskedet är likväl tungt för skidsporten.

–  Det kommer få stora konsekvenser. Många kommer att betrakta honom som fuskare. De som vill se det som fusk får vatten på sina kvarnar, men de som sätter sig in i det kan se att det är skillnad jämfört med annan dopning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer