Anders Blomquist har förståelse för Nathalie von Siebenthal. Foto: Bildbyrån

Blomquist förstår stjärnans beslut att sluta: ”Otroligt frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Den schweiziska längdstjärnan Nathalie von Siebenthal slutar 26 år gammal och en orsak ska vara att Therese Johaugs överlägsenhet har ändrat hur loppen ser ut.

– Jag kan delvis förstå det, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Von Siebenthal har gjort sina bästa resultat i långa fristilslopp, men då Johaug skruvar upp tempot direkt från start har det blivit svårare för henne att hävda sig.

– Att vara elitskidåkare kräver otroligt mycket och att känna att man inte riktigt kan följa ens från start trots att det är ens bästa disciplin är otroligt frustrerande. Sedan tycker jag att det är tråkigt med tanke på att hon är yngre än Johaug och kan utvecklas, säger Blomquist och fortsätter:

– Med Johaug i fältet blir det en helt annan taktik. Då vet man innan loppet startar att det kommer att bli full gas.

”Tråkigt för damskidåkning”

Von Siebenthal är inte den enda framstående åkaren som inte kör i vinter. Sprintspecialisten Sandra Ringwald har också slutat, medan ryskorna Julia Belorukova och Jelena Soboleva missar säsongen på grund av graviditet.

– Det är tråkigt för damskidåkning att von Siebenthal väljer att sluta ganska ung. Hon är en av de allra bästa distansåkarna i världen. Det är också tråkigt att Belorukova inte tävlar i vinter för hon är en av de som kan utmana svenskor och norskor. Det behövs i damskidåkningen idag.

Kommer den svensk-norska dominansen att bli ännu större nu?

– Det finns risk för det, både på distans och sprint. Det är klart att det är många duktiga som inte kör och några har valt att sluta i ganska ung ålder. Det ser ut att vara lite smalare trupp i år. säger Blomquist.

”Totalt sett inte bra”

Experten menar också att det är ett problem för längdåkningen i stort.

– De norska och svenska damerna är fantastiskt duktiga och väldigt roliga att följa, men det är klart att det är ett litet problem att Finland har problem och att två av Rysslands största stjärnor inte kommer att tävla i vinter. De, von Siebenthal och Ringwald är sådana som har chansen att vara på pallen i världscupen. För skidåkningen totalt sett är det inte bra, säger han.

Johaug: ”Längdskidsporten behöver svenska framgångar” (15/8-2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.