Foto: BILDBYRÅN

SVT-experten orolig: ”Värsta tänkbara scenario”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner har avslutat sin skidkarriär.
Ett blytungt besked för det svenska landslaget, menar SVT Sports expert Anders Blomquist.
– Han är en av få kulturbärare i det svenska herrlaget så det här är en jätteknäck.

Marcus Hellner gav beskedet i en intervju med SVT Sport. Det är ett besked som i allra högsta grad även påverkar det svenska landslaget.

SVT Sports expert Anders Blomquist är orolig för framtiden på svenska herrsidan.

– Det här är ju värsta tänkbara scenario. Det är Calle Halfvarsson och Marcus som bär det där laget på många sätt. Det var verkligen inte vad svensk herrskidåkning behövde. Men Marcus måste tänka på sig själv så klart, har han inte glöden så går det inte, säger Blomquist.

Nu kommer Sverige att få klara sig utan Hellner i VM i Seefeld nästa år. En givet stafettman försvinner.

– Sverige har så smal herrtrupp, så det har krävts att våra fyra bästa alla ska vara i väldigt bra form och göra bra lopp den dagen för att kunna slåss om ett guld. Det är klart att utan Marcus Hellner så blir det där ännu svårare. Han var given i ett VM-lag.

”Tror VM-programmet spelar in”

Men det är ett VM-program som inte hade passat Hellner perfekt.

– Jag tror att det spelar in att det inte är 15 kilometer fritt på VM-programmet. Vilket han kanske allra mest hade längtat efter att få avsluta sin karriär med. En medalj där.

Hur tror du att Rikard Grip tänker?

– Jag tror att han blir bekymrad. Jag tror inte att alla har varit helt inställda på att Marcus skulle sluta. De flesta hoppades nog på att Marcus skulle ge svensk skidåkning ett år till. Han (Grip reds. anm.) hade huvudbry för svensk herrskidåkning innan det här, och nu blir läget ännu svårare.

”En av de allra största”

Även Blomquist är lite förvånad över Hellners beslut.

– Han tränade jättebra men fick kanske inte utdelning för det den här säsongen. Jag hade nog trott att han kanske skulle vänta ut en VM-säsong och få med sig den träning han gjort in i det här året och sen få till en bra säsong. För ibland kan det ta lite tid. Men finns inte motivationen där så finns det ingen möjlighet att slåss på den nivå som Marcus vill. Jag förstår det och det är självklart rätt beslut, även om det är väldigt tråkigt.

Hur stort avtryck har Hellner satt på svensk skidåkning?

– Han är en av de allra största vi haft. Hans olympiska meriter är helt suveräna. Det är inte många som genom historien nått dom framgångarna. Det är en av de stora i svensk herrskidåkning som lämnar scenen och personligen har det varit väldigt kul att följa honom. Det har varit en fantastisk skidåkare att följa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer