Alexander Bolsjunov. Foto: Bildbyrån

Bolsjunov tog guld efter superryck

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en norsk/rysk uppgörelse i herrarnas skiathlon.

Till slut gjorde Alexander Bolsjunov ett ryck som som norrmännen inte kunde ta ikapp och tog sitt första VM-guld.

Det var Alexander Bolsjunov, fem norrmän och britten Andrew Musgrave som gjorde ett ryck och gjorde upp om medaljerna sista tio kilometrarna efter en jämn inledning på skiathlonen.

Men vid 24 kilometer började Emil Iversen, Johannes Kläbo och britten tappa på tätklungan. Och på sista varvet provade Hans Christer Holund att göra ett ryck som gav honom ett litet försprång. Men i sista backen drog Bolsjunov ifrån rejält och vann med 1.1 sekunder.

– Jag upprepade för mig själv ”jag måste vinna idag, jag måste vinna idag”, säger han efter loppet.

Simen Hegstad Krüger tog silvret och Hans Christer Holund blev trea.

Tät klunga länge

Det var länge en väldigt samlad klunga där bland andra Alexander Bolsjunov och Ivo Niskanen turades om att dra tillsammans med några norrmän.

Vid 13.5 hade det fortfarande inte riktigt spruckit upp i fältet och det var fortfarande 13 åkare inom fem sekunder.

Det var efter skidbytet som det började bildas en tätklunga med norrmännen, Bolsjunov och Andrew Musgrave och vid 20 kilometer hade de skakat av sig resten helt och hållet. Bolsjunov såg ut att vara trött och borträknad efter Holunds ryck men kom tillbaka, drog ifrån och kunde ostörd ta hem guldet. En revansch efter hans fjärdeplats i sprinten i torsdags.

Poromaa bästa svensk

William Poromaa blev bästa svensk på en niondeplats trots skidstrul.

– Det var berg-och dalbana där ute idag, säger Poromaa till SVT Sport.

Jens Burman blev näst bäst som elva.

– Det var sämre än jag trodde, jag är väldigt besviken faktiskt. Jag orkar inte hänga med, säger Jens Burman till SVT Sport.

Björn Sandström slutade på 40:e plats och Calle Halfvarsson avbröt loppet.

Resultat

1) Alexander Bolsjunov, ryska skidförbundets lag, 1.11.33,9, 2) Simen Hegstad Krüger, Norge, +1,1, 3) Hans Christer Holund, do, +1,7, 4) Johannes Høsflot Klæbo, do, +21,5, 5) Emil Iversen, do, +22,1, 6) Sjur Røthe, do, +47,3, 7) Andrew Musgrave, Storbritannien, +1.33,3, 8) Ivan Jakimusjkin, ryska skidförbundets lag, +2.00,3, 9) William Poromaa, Sverige, +2.00,4, 10) Dario Cologna, Schweiz, +2.00,8.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.