Bolsjunov yngste Kollen-segraren någonsin. Foto: Bildbyrån

Bolsjunov yngste Kollen-segraren någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bolsjunov, tillsammans med sina landsmän, tryckte till den norska folksjälen ordentligt genom att ta de fyra första platserna i det klassiska norska femmilsloppet. Ingen annan har heller varit yngre än den 22-åriga ryssen när de vunnit det tuffa loppet.

Norrmännen vann definitivt kampen mot Ryssland i VM men i Holmenkollen, det norska urloppet, var ryssarna etta, tvåa, trea och fyra. Vinnaren Bolsjunov, 22, strödde extra salt i de norska såren med att bli den yngsta segraren någonsin att vinna femmilen.

Pietro Piller Cottrer var den tidigare yngsta segaren enligt NRK.

– Det var ett hårt race, jag är glad att jag hade tillräckligt med energi för att orka hinna med de andra och komma förbi mina lagkamrater, säger Bolsjunov till SVT Sport.

Kämpar in i det sista

Han tog också över ledningen i den totala världscupen från Johannes Hösflot Kläbo.

– Jag kommer kämpa i varje race nu för till slut vinna, fortsätter han.

Att det är fyra ryssar i topp har hänt två gånger tidigare i världscupen. 2011 i Tour de Ski på sprint, men också 1983 i Murmansk på 15 kilometer klassiskt.

Femmilssegraren på VM, norrmannen Hans Christer Holund var desto mindre imponerad.

– Han är ju bäst när det inte gäller då, men det är kul för honom att han ändå får en seger, ler Hans Christer Holund enligt VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.