Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Dopningsdomen spökar för Johaug – bråk kring hederspris i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug har åter hamnat i debatten sedan hon blivit ifrågasatt som kandidat till en av Norges finaste idrottsliga utmärkelser. Dopningsdomen spökar men skidstjärnan backas upp av både Marit Björgen och Anders Södergren.

– Therese är en fantastisk ambassadör för skidsporten, säger Södergren.

Efter dopningsdomen på 18 månader var Therese Johaug tillbaka i skidspåren för ett knappt år sedan och sopade rent: Hon vann bland annat tre VM-guld i Seefeld. Under sommaren och hösten har Johaug testat på banlöpning och blivit norsk mästare på 10000 meter och i helgen vann hon även norska mästerskapen i terränglöpning.

Det gör Johaug till en tänkbar kandidat till Egebergs hederspris som delas ut till en aktiv som utmärkt sig i minst två olika sporter. Nu höjs röster i Norge för att Johaug inte ska tilldelas priset eftersom hon har en dopningsdom.

– Det borde vara självklart att inte få ett hederspris när man fått en dopningsdom eftersom det är mer än sportliga kriterier som ska värderas, säger idrottsjuristen Robin Mackenzie-Robinson till norska Dagbladet och får stöd av VG-journalisten Leif Welhaven.

Björgen: ”Therese borde vara självklar”

Johaugs förra landslagskollega och vän, Marit Björgen, går tvärt emot:

– Jag tycker att Therese bör få Egebergs hederspris. Det borde vara självklart. Jag tycker att hon borde få det för sina prestationers skull och hon är en väldigt bra förebild för idrotten och uppfyller alla kriterier, säger Björgen.

I statuterna står det att pristagaren ska vara en bra förebild för idrottens värderingar. Det är det som är diskussionens innersta kärna.

Anders Södergren stöttar Johaug i diskussionen:

– Therese är en fantastisk ambassadör för skidsporten och visar att hon kan hävda sig otroligt bra även inom andra idrotter, säger Södergren. 

Även från Engebergsjuryn gör man tummen upp för Johaug.

– Jag vill påminna om att Therese inte är dömd för dopning utan för oaktsamhet. Det verkar som om vissa jurister är mer katolska än påven själv. Vi får skilja mellan päron och äpplen, säger juryordföranden Börre Rognlien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.