Britta Johansson Norgren vann den totala långloppscupen för tredje gången. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Johansson Norgren vann historisk titel

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren blev idag historisk. Dagens andraplats i finska Levi räckte för att svenskan skulle säkra sin tredje raka totalseger i långloppscupen.

– Jag har haft en otrolig säsong, säger 35-åringen.

Britta Johansson Norgren har varit suverän i långloppscupen denna säsong. 35-åringen har vunnit sju av elva lopp i årets upplaga av Ski Classics.

Men den sista månaden har det gått tyngre för svenskan som de tre senaste tävlingarna hamnat utanför pallen och därmed gjort totaltävlingen mer spännande än många trodde.

”Riktigt varmt”

För att vinna totalcupen krävdes att hon inte tappade för många poäng gentemot stvåan Katerina Smutna, något hon lyckades med. Loppet vanns av norska Astrid Öyre Slind som slutade fyra i totalcupen.

– Jag får vara nöjd med min andraplats. Jag körde hårt i backarna och kände mig väldigt stark från start, men sista 20 fick jag slita och fick kramp, säger Johansson Norgren.

På lördagen var det 10 plusgrader i Levi.

– Det är riktigt varmt så det gick ganska tungt och känns nu efteråt. Men en superfin dag att avsluta på här i solskenet.

”En otrolig säsong”

Johansson Norgren är första kvinna att vinna tre totalsegrar efter varandra.

– Jag har haft en otrolig säsong och tog sprinttröjan och den gröna bergströjan också. Det är jätteinspirerande att vara med och leda uvecklingen.

Hur firar du detta?

– Vi har bankett i kväll så det blir hem till boendet först och fira med teamet. Det är alltid kul att vara kvar och få fira, det har varit en intensiv och hektisk säsong med mycket resande.

Och nu går du på träningsledigt?

Nja, klart att vi tränar men det blir mer när man känner för det. Kroppen är ganska sliten så det är skönt att slippa följa ett träningsschema och få återhämta sig.

I herrloppet vann Andreas Nygård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.