Alexander Bolsjunov vann Tour de Ski överlägset. Foto: Bildbyrån.

Bolsjunov vann touren överlägset

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Alexander Bolsjunov slutade tvåa i sista etappen i Tour de Ski.

Men ryssen vann touren med över tre minuter.

– Bolsjunov är fullständigt makalös. Han är på pallen i varje jäkla tävling han kör, säger Anders Blomquist i SVT:s sändning.

För andra året i rad vann den 24-årige ryssen Alexander Bolsjunov Tour de Ski. Och i år gjorde ryssen det med rekordstor segermarginal – tre minuter och 23 sekunder före fransmannen Maurice Manificat.

Det innebär att Bolsjunov nu raderat ut norrmannen Martin Johnsrud Sundbys tidigare rekordnotering på 3 minuter och 15 sekunders segermarginal.

Tour de Ski

– Han satte bollen i rullning redan dag ett. Magnifik prestation av honom den här veckan, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Spitsovs första världscupseger

Men det var inte Bolsjunov som vann den tuffa klättringen uppför ”monsterbacken”. Det var Denis Spitsov som tog sin första världscupseger när han körde först över mållinjen – 13 sekunder före landsmannen Bolsjunov.

Oskar Svensson, som gick i mål som 35:e man i klättringen, slutade på en 16:e plats i touren – vilket är bästa blågula placeringen.

Tour de Ski 2020–21, herrar

Slutställning:

1) Alexander Bolsjunov, Ryssland

2) Maurice Manificat, Frankrike, +3.24

3) Denis Spitsov, Ryssland, +3.37

4) Ivan Jakimusjkin, Ryssland, +3.41

5) Artem Maltsev, Ryssland, +4.03

...

16) Oskar Svensson, +8.25

23) William Poromaa, +9.54

33) Björn Sandström, +12.05

44) Marcus Ruus, +16.51

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet