Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Calle Halfvarsson trea i sprinten i Beitostölen

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson hade inte stått på en individuell sprintpall på nästan fem år.

Men i dagens tävling i Beitostölen var han tillbaka när han slutade trea.

– Jag hoppas jag får behålla den här tredjeplatsen i dag, säger han och syftar på diskningen i Ruka för två veckor sedan.

Den 27 januari 2018 slutade Calle Halfvarsson trea i världscupsprinten österrikiska Seedfeld – sedan dess har han inte stått på pallen i någon individuell sprinttävling i världscupen.

Men i dag var det dags igen.

– Skönt att få kliva upp på pallen, men jag är inte superglad ändå – jag hade velat mer i dag. Men får jag smälta det lite kommer jag nog vara rätt nöjd med en tredjeplats, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Att få kliva upp på pallen igen betydde mycket, inte minst med tanke på att han åkte i mål som trea i jaktstarten i Ruka i premiärhelgen men blev diskad efteråt.

– Jag har varit på pallen en gång i år egentligen, men den blev jag ifråntagen. Och sedan var det verkligen stolpe ut i Lillehammer också med vurpan där.

Gick till final som Lucky loser

33-åringen, som har inlett säsongen starkt med en fjärdeplats och en femteplats i Ruka, visade att formen håller i sig. Efter att ha blivit 22:a i prologen vann han sin kvartsfinal. I semifinalen blev det tuffare – efter att ha blivit omspurtad sista meterna av Pål Golberg gick han vidare till final som Lucky loser.

Finalen blev dramatisk när Golberg, i den gula världscupledarvästen, föll efter första stigningen. Halfvarsson trasslade också lite i samband med norrmannens fall men hade kontakt inför den sista uppförsbacken. Golberg kom tillbaka starkt men svensken lyckades hålla honom bakom sig och kom in som trea på upploppet.

– Det blev lite struligt när Golberg ramlade precis framför mig, jag höll också på att ramla. Jag hade väl önskat en lite bättre position in i sista backen, för jag trodde verkligen på seger i dag, säger Halfvarsson.

Ingen pallplats för Norge

Richard Jouve, Frankrike, vann före Simone Mocellini, Italien. Med andra blev det en herrpall helt utan Norge – Golberg slutade fyra.

– Jag pratade med Arild Monsen, som var tränare i Sverige förut och är tränare i norska laget nu, jag sa ”det är speciellt, inga svenska tjejer i final och inga norska herrar på pallen”. Det är något som inte står rätt till, säger Halfvarsson och ler.

Här går Halfvarsson i mål som trea

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.