Foto: Bildbyrån

Fint formbesked av Charlotte Kalla i säsongsdebuten

Uppdaterad
Publicerad

Säsongsdebut i världscupen och det största testet sedan hon insjuknade i covid-19 i november.

Då stod Charlotte Kalla för en fin sjundeplats i lördagens skiathlon i finska Lahtis.

– Det här var verkligen vad jag behövde, säger 33-åringen i SVT:s sändning.

Den 33-åriga veteranen från Tärendö i Pajala gjorde sin första världscuptävling för säsongen. Det var dessutom 321 dagar sedan hon senast stod på en startlinje i världscupen.

Kalla stod för en fin insats under lördagens skiathlon och åkte in som sjua i depån efter 7,5 kilometer – 24,5 sekunder bakom ledande suveränen Therese Johaug. Hon höll den placeringen i andra halvan av loppet och slutade sjua – en dryg minut bakom segrande Johaug.

– Jag var faktiskt inte jättenervös före starten utan mest förväntansfull och väldigt glad och tacksam över att få dra på mig nummerlappen igen, säger Kalla.

– Det här var verkligen vad jag behövde. Både rent fysiskt för att ligga på en hård belastningsnivå under lång tid, men också för alla mentala moment som man måste behärska, säger Kalla.

Ebba Andersson blev bästa svenska på fjärde plats och Johaug vann 28,1 sekunder före tvåan Helene Marie Fossesholm. Heidi Weng slutade trea.

KLIPP: Andersson missade pallen – i Johaugs kross

”Ett jättestort steg framåt”

VM i tyska Oberstdorf inleds den 24 februari och den svenska truppen presenteras i samband med SM i Borås 9-11 februari.

Charlotte Kalla har bara två världscuphelger att visa upp sig på varav det här är den första. Stjärnan har visserligen kört stafetter för Sverige i tio raka mästerskap, men konkurrensen i år är knivskarp med åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Jonna Sundling för att nämna några.

– Det var nog en lättnad att det gick såhär bra. Hon åkte bättre än vad jag trodde att hon skulle göra med tanke på vad vi såg i Östersund under världscupuppehållet. Det här var ett jättestort steg framåt och hon har möjligheten att göra det bra på VM också, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Resultat

Skiathlon, damer, Lahtis:

1. Therese Johaug, Norge

2. Helene Marie Fossesholm, do, (+28,1)

3. Heidi Weng, do, (+29,6)

4. Ebba Andersson, Sverige, (+29,7)

5. Jessie Diggins, USA, (+30,1)

6. Natalja Neprjajeva, Ryssland, (+1.02,5)

7. Charlotte Kalla, Sverige, (+1.02,8)

8. Teresa Stadlober, Österrike, (+1.02,8)

9. Krista Pärmäkoski, Finland, (+1.02,8)

10. Anne Kjersti Kalvå, Norge, (+1.07,4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.