Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på när Charlotte Kalla fick en puss av Peter Settman på Idrottsgalan 2008. Foto: Bildbyrån/SVT

Charlotte Kalla om Peter Settmans puss på Idrottsgalan: ”Förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla fick en puss på munnen av Peter Settman inför miljonpublik under Idrottsgalan 2008. Något hon beskriver som upprörande och förkastligt i självbiografin ”Skam den som ger sig”.

”Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig”, skriver Kalla i sin bok.

Det var under Idrottsgalan 2008 som Charlotte Kalla överrumplades av programledaren Peter Settman. Under en ”Ronny och Ragge”-sketch gav han henne en puss på munnen.

”Jag förstod att något var på gång när det samlades flera kameramän runt vårt bord. Plötsligt dök Peter Settman upp. Han tog tag i mitt ansikte, höll fast det och gav mig en puss rakt på munnen”.

Idrottsgalan

Kalla skriver i sin bok att hon hade reagerat annorlunda i dag och ifrågasätter att ingen hade informerat henne innan galan startade.

”Han överrumplade mig verkligen. Det jag var med om i direktsändning inför en miljonpublik kändes upprörande och förkastligt. Min integritet fick sig en rejäl törn och jag tänkte: ”Gud vad jobbigt.” Det var första gången jag var på galan. Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig. Fick jag ens bli arg? Kunde jag resa mig och gå? De tankarna snurrade. Det förväntades att jag skulle skratta. Så jag skrattade.”

”Jättetråkigt att höra”

Peter Settman har tagit del av utdraget i boken:

– Det är jättetråkigt att höra att hon kände så, för det var ju absolut inte meningen. Jag får nästan bara olustkänslor. Det där landade absolut inget bra, säger han till SVT.

Settman berättar att pussen inte var planerad, utan en improvisation i stunden.

– 2008, det är ett tag sen, det är 15 år sen. Det låter som inte så längesedan, men det var längesedan, rent kulturellt. Jag hade tänkt på ett annat sätt (i dag) när jag gjorde improvisationen.

– Jag har ju inte pratat med Charlotte efter. Vi har hälsat på varandra, det har vi gjort, men vi har aldrig pratat.

Vad hade du velat säga till Kalla i dag?

– Det fanns absolut ingen mening att utsätta henne för en obehaglig händelse. Det har aldrig varit mitt uppsåt i vad jag än har gjort i hela mitt liv. Det är jag verkligen ledsen för. Om jag träffar henne så kommer jag förklara det för henne, säger Settman.

Hör Peter Settman om händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Settman ser tillbaka på händelsen 2008: ”Skulle inte ha gjort det i dag” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet