Charlotte Kalla hade inget lyckat OS i Peking. Foto: Bildbyrån

Charlotte Kalla: ”Jag trodde alla var döless på att jag fortsatte”

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen var den sista i längdlegendaren Charlotte Kallas långa och framgångsrika karriär. I Sommar i P1 berättar hon om processen fram till beslutet att lägga av.

– Jag trodde alla var döless på att jag fortsatte och inte levererade på samma nivå som tidigare, säger hon i radioprogrammet.

Charlotte Kalla, 34, gjorde tre starter på OS i Peking i februari i år, men ingen av dem blev särskilt lyckad. Som bäst blev det en 19:e plats i skiathlonen.

Det var efter att hon kom hem därifrån som hon på allvar började överväga om hon skulle sluta eller inte.

– Mitt sista OS-lopp är det tyngsta jag upplevt på ett mästerskap. Efter hemkomsten från Peking hade jag ett samtal med en god vän som bad om att få vara brutalt ärlig och ge mig ett råd. Jag väntade mig att min vän skulle be mig att avsluta karriären, men istället fick jag höra input om träning och funderingar kring hur pusslet utanför träningspassen kunde läggas upp. Jag lämnade samtalet omtumlad och full av oväntade känslor. 'Det finns alltså människor som tror att jag tänker fortsätta och att jag kan fortsätta utvecklas,' säger hon och fortsätter:

– Jag trodde alla var döless på att jag fortsatte och inte levererade på samma nivå som tidigare. Att mina drömmar om att vända det här sjunkande skeppet och få sluta på topp var naiva. Jag hade bara timmar innan sagt högt att det här var sista säsongen. Nu var tankarna någon helt annasntans. 'Så häftigt det vore att satsa mot VM i Planica 2023'.

”Tankarna snurrade rejält”

Efter samtalet med vännen började hon lista fördelarna och nackdelarna med att fortsätta. Till slut fattade hon beslutet och SM i Piteå blev hennes sista tävling i karriären.

– Det som hände när jag delade det på Instagram var jag inte beredd på. Att göra det offentligt för den stora massan, och alla reaktioner som följde, gjorde att tankarna snurrade rejält. Jag hade svårt att somna. Jag kände igen de kroppsliga reaktionerna från förr, men då hade jag vunnit en fysisk medalj. Bekräftelsen och kärleken från nära, kära och obekanta. Känslan av att le med hela ansiktet. Pirret i magen, säger hon i Sommar i P1.

SE OCKSÅ: Här är Charlotte Kallas karriär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det bästa från Charlotte Kallas karriär hittills. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer