Dario Cologna var först upp för slalombacken. Foto: Bildbyrån

Cologna vann Tour de Ski – för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

Dario Cologna höll för trycket och var först upp för Val de Fiemmes branta backe – och vann Tour de Ski för fjärde gången.

– Jag hade inte förväntat mig att vara i en så här bra form, säger Dario Cologna till SVT Sport.

Dario Cologna hade ett stort försprång i den avgörande etappen i Tour de Ski. Alexej Poltoranin var hela 1 minut och 15 sekunder bakom schweizaren vid start, ett försprång som växte till 1 minut och 26 sekunder vid målgång.

– Det var skönt att gå ut med en lucka i backen, säger Cologna till SVT Sport.

– Jag hade inte förväntat mig att vara i en så här bra form. Kul att vara tillbaka i toppen efter sex år.

Marcus Hellner samt totaltrean Sergej Ustiugov kastade in handduken innan start, vilket lämnade kvarteten Alexej Poltoranin, Alex Harvey, Alexander Bolshunov och Martin Johnsrud Sundby till att göra upp om pallplaceringarna.

Med knappa kilometern kvar av Alpe Cermis släppte Alexej Poltoranin och Alexander Bolshunov. Sundby och Harvey spurtade om pallplaceringarna där norske Sundby var starkast.

Rickardsson bäste svensk

Daniel Rickardsson gick ut som åttonde man, efter Ustiugovs avhopp, en placering som han höll i mål.

– En av mina bättre klättringar i Tour de Ski. Jag hade bra fart fram till backen och i början av backen. Min styrka är tredje växeln och den gjorde sig bra där. Jag fick sota lite i slutet av backen, men ändå en bra etapp av mig, säger Daniel Rickardsson till SVT Sport.

– Touren har varit ett stort steg framåt för mig om man jämför med min säsong tidigare. Fyra lopp var bra, två lite sämre, men helhetsintrycket har varit väldigt bra, fortsätter han.

Oskar Svensson kom på 28:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.