Federico Pellegrino. Foto: TT.

Coronaviruset: USA stoppar Pellegrino: ”Jag är orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronaviruset har USA infört en karantän på två veckor för medborgare från bland annat Italien.

Det gör att sprintåkaren Federico Pellegrino stoppas från världscupfinalen.

– I Trondheim var det många norrmän som tittade på mig som om att jag vore ett virus, har Pellegrino, sagt till NRK.

När SVT Sport når den italienska presschefen Andrea Facchinetti som befinner sig i Italien berättar han att Pellegrino är orolig och att man för en pågående diskussion med det internationella skidförbundet, Fis.

– Jag är orolig över att inte få tävla i USA, säger Pellegrino till SVT Sport via presschefen Facchinetti.

I början av nästa vecka hoppas italienarna att få ett besked.

– Tyvärr vet vi inte så mycket just nu, säger Facchinetti.

Kalla tagen av beskedet

Charlotte Kalla är bestört över beskedet.

– Det känns ganska overkligt att Federico inte ska få vara med och fajtas, det blir ju inte på lika villkor på något sätt. Jag hoppas att de hittar en lösning där, säger Kalla.

Tre sprinttävlingar återstår av världscupen – och alla är planerade att avgöras i Nordamerika i form av en sprintcup. De två första avgörs i Quebec, Kanada, medan finalen avgörs i Minneapolis, USA.

Pellegrino, just nu fyra i sprintcupen, är välkommen att delta i tävlingarna i Kanada som inte har lika hårda bestämmelser som USA. Den sista tävlingen stoppas han från.

”Lite tuffare”

– Bestämmelserna vid den amerikanska gränsen är lite tuffare för medborgare i en del specifika länder just nu. De får inte komma in utan 14 dagars karantän, säger Pierre Mignerey, tävlingschef på Internationella skidförbundet, till Expressen, som var först med nyheten.

För Pellegrino är beskedet en besvikelse. På grund av tävlingsschemat har han inte vistats i Italien på flera veckor, alltså inte sedan coronautbrottet. Men han känner sig stämplad.

– I Trondheim var det många norrmän som tittade på mig som om att jag vore ett virus, har Pellegrino, sagt till NRK.

Pierre Mignerey uppger att Fis och det amerikanska skidförbundet jobbar på att hitta en lösning med myndigheterna i USA.

KLIPP: Coronavirusets spridning på 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.