Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Grate. Foto: Bildbyrån

Grates kritik: ”Problem med krishanteringen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag meddelade det internationella skidförbundet (Fis) att man ställer in alla tävlingar i Ryssland resten av säsongen.

Ett välkommet beslut, enligt de svenska längdåkarna.

– Fis har väl lite problem med krishanteringen uppenbarligen, säger Marcus Grate till SVT Sport.

Fis valde att stryka helgens tävlingar i skricrossvärldscupen som skulle ha avgjorts i Ryssland. Dessutom har förbundet bestämt sig för att inte hålla några tävlingar i Ryssland den här säsongen.

Den svenska landslagsåkaren Johanna Hagström menar att beslutet är bra.

– Jag hade inte velat åka till Ryssland nu. Det är en konstig situation med det som händer i världen. Det kändes lite konstigt i dag när vi tränade, säger Hagström till SVT Sport.

”På tiden”

Hon medger dock att det tog lång tid för Fis att fatta ett beslut.

– Det är klart att de var väldigt sena och vi fick sätta ner vår fot. Jag tycker att Fis hade kunnat sätta ner foten först. Men nu gjorde de det till slut, vilket är bra.

Även Maja Dahlqvist välkomnar Fis val att ställa in tävlingarna i Ryssland.

– Jag tyckte det var på tiden. Vi hade ju bestämt innan att vi inte vill åka. Bra att Fis också markerar. Men vi hade i alla fall tagit beslutet innan.

Dahlqvist tycker inte det ska bli konstigt att ställas sida vid sida med de ryska åkarna i samband med tävlingarna.

– Man får väl skilja på dem och deras land. De ska inte behöva ta skit för något de inte har med att göra. Nu känner jag inte dem så väl, men de har väl inte gjort någon illa.

”Problem med krishanteringen”

Herråkaren Marcus Grate skickar en känga till Fis.

– Det är självklart att det inte ska tävlas där. Jag tror inte att någon hade åkt dit frivilligt. Det tog lite väl lång tid för Fis. De har väl lite problem med krishanteringen uppenbarligen.

– Det är inte ett land man vill åka och stötta som går in i krig 2022. Det är inte ett land vi vill ha och göra med, säger Grate om Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer