Svenskt silver i stafetten. Foto: Bildbyrån

Svenskt OS-silver efter superrysare i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Ny dag, ny svensk OS-medalj.
De svenska damerna tog silver i lördagens stafett – efter en rysarduell på sistasträckan där Marit Björgen slog Stina Nilsson.
– Hon hade en extraväxel som jag inte hade i dag, säger Nilsson till SVT Sport.

Anna Haag fick chansen på den svenska förstasträckan framför Hanna Falk – ett val som inte föll särskilt väl ut.

När Haag lämnade över till Charlotte Kalla var det på femteplats med hela 25,8 sekunder upp till ledande OAR som tack vare Natalja Nepryaeva kopplade tidigt grepp framför Norge.

– Ryskan drog upp ett väldigt högt tempo och det var som att vi spurtade därifrån. Jag gjorde verkligen vad jag kunde. Jag tänkte bara ett stavtag i taget och att hålla sekunderna nere, säger Haag till SVT Sport.

När hon behövdes som mest svarade dock Kalla upp till förväntningarna och med en monstersträcka klättrade hon till andraplats 1,7 sekunder bakom OAR vid växling. Samtidigt stod Astrid Jacobsen för en ordentlig kollaps, var 51 sekunder långsammare än Kalla och Norge tappade till fjärdeplats.

– Det var jätteinspirerande att gå ut. För mig fanns bara att försöka jaga ikapp så mycket som möjligt. Det är ett roligt utgångsläge. Det var bara att borra ner sig och köra, säger Kalla.

Stina föll i rysaravslutning

Ebba Andersson tog snabbt över ledningen och sedan blev uppgiften att försöka hålla avståndet till en frenetiskt jagande Ragnhild Haga så långt som möjligt bakom sig. När Andersson lämnade över till Stina Nilsson var det med svensk ledning 0,3 sekunder framför OAR och 3,4 sekunder framför Norge.

Och omgående stod det klart att det skulle bli en duell om guldet mellan Nilsson och Marit Björgen. Med 2,5 kilometer kvar var Björgen i knapp ledning 0,3 sekunder framför Nilsson. På upploppet fälldes avgörandet.

Stina Nilsson försökte spurta ner Björgen men norskan var för stark och Sverige fick nöja sig med silver, 2,0 sekunder efter Norge.

OAR tog bronset och var hela 43,3 sekunder efter Norge i mål.

Därmed har Sverige tagit sin sjunde OS-medalj i Pyeongchang. Och för sjätte gången är det damerna som agerar medaljfixare.

OS-resultaten hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer