Ebba Andersson slutade tvåa i jaktstarten över 30 km fritt i schweiziska Engadin. Foto: TT

Ebba Andersson skrev historia efter ny pallplats

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson slutade tvåa i jaktstarten över 30 km fritt i schweiziska Engadin.

Hon skrev också in sig i historieböckerna som den andra svenska kvinnan genom tiderna att sluta topp tre i den totala världscupen.

– Var det 33 år sedan, sa du? Då var det ändå på tiden, säger Andersson.

Kvartetten med Andersson, Heidi Weng, Jessie Diggins och Julija Stupak drog tidigt i från det övriga fältet och avståndet ökade ner till den jagande gruppen.

Efter 20 kilometer låg svenskan i knapp ledning före Weng, Stupak och Diggins. Där bakom var det nästan en och en halv minut till Rosie Brennan och övriga åkare.

Med två kilometer kvar gjorde Heidi Weng ett ryck och var åtta sekunder före Andersson. Norskan stumnade en aning i slutspurten och Andersson fick vittring, men det blev till slut en segermarginal med 4,5 sekunder.

Julija Stupak knep tredjeplatsen, 33,7 sekunder bakom segrande Weng.

Andra svenskan någonsin

I och med resultatet slutar Ebba Andersson trea i den totala världscupen och skriver därmed historia som den andra svenska kvinnan genom tiderna att sluta topp tre i den totala världscupen. Senast var Marie-Helene Östlund (då Westin) som blev tvåa säsongen 1987-1988.

– Jag ser det som ett bra bevis på att jag har uppnått mycket bra i skidspåret den här säsongen. Det är sällan ett resultat ljuger, säger Andersson efteråt.

– Jag känner Marie-Helene, eller ”Billan” som jag gärna säger, väldigt väl. Vi är båda uppvuxna i Sollefteå så jag kan väl säga hej till henne. Hej hej!

Se höjdpunkter från loppet här:

Slutar tvåa i distanscupen

Det är värt att notera i sammanhanget att de norska åkarna har åkt väldigt sparsamt i världscupen den här coronasäsongen. Therese Johaug är främsta norska på nionde plats.

Det var Ebba Anderssons 25:e pallplats i karriären och hon slutar även tvåa i distanscupen bakom Jessie Diggins.

– Jag var knappt fem sekunder i från att ro hem det, men jag var ändå trea förra året i distanscupen så jag ser det här som ett steg uppåt. Mycket vill ha mer, men förhoppningsvis tar vi ytterligare ett kliv upp någon gång i framtiden.

För de övriga blågula åkarna gick det aningen tyngre: Emma Ribom (14), Linn Svahn (25) och Charlotte Kalla (30) slutade bland de 30 främsta.

KLIPP: ”33 år sedan? Det var på tiden!”

RESULTAT

1. Heidi Weng, Norge

2. Ebba Andersson, Sverige, (+4,5)

3. Julija Stupak, Ryssland, (+33,7)

4. Jessie Diggins, USA, (+37,3)

5. Helene Marie Fossesholm, Norge, (+1.40,8)

6. Tatiana Sorina, Ryssland, (+1.43,5)

7. Pia Fink, Tyskland, (+1.45,7)

8. Lotta Udnes Weng, Norge, (+1.46,5)

9. Tiril Udnes Weng, do, (+1.46,9)

10. Nadine Fändrich, Schweiz, (+1.47,4)

Övriga svenska placeringar:

14. Emma Ribom, (+2.02,6)

25. Linn Svahn, (+4.17,7)

30. Charlotte Kalla, (+4.20,7)

32. Maja Dahlqvist, (+4.30,5)

37. Jonna Sundling, (+5.10,6)

42. Johanna Hagström, (+5.47,9)

Uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.