Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling vann före Maja Dahlqvist

Styrkebeskedet inför VM: Dubbelt svenskt på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Sista sprinten innan VM. Då dominerade Jonna Sundling igen och vann sprinten i italienska Toblach före Maja Dahlqvist. Segern säkrades efter en snabb blick på en tv-monitor.

– Jag började kolla i tv:n när jag åkte utför, då såg jag att det var lite space till de andra, säger Sundling till Viaplay.

Det svenska styrkebeskedet var tydligt redan efter kvartsfinalerna: fem av sex svenskor gick vidare till semin (Moa Lundgren utslagen med ynka sju hundradelar).   

Väl i final fanns samma fyra svenska åkare på startlinjen som i Livigno för två veckor sedan. Men det blev ingen ”repris-trippel” då Jessie Diggins knep tredjeplatsen precis före Emma Ribom. Linn Svahn slutade femma. 

Missade sprintfinalen i Les Rousses

Men precis som i Livigno var Jonna Sundling snabbast av alla, tätt följd av Maja Dahlqvist. En revansch för 28-åringen efter missad final i Les Rousses förra helgen. 

– Jätteskönt. Jag var verkligen laddad för den här sprinten, förra helgen var en besvikelse. Det var jobbigt att åka från Les Rousses, för det stämde inte där som jag hade velat, säger Sundling.

Insikten om att hon skulle knipa segern kom efter att ha sneglat på en TV-monitor längs banan. En taktik hon kör ibland.

– Det har hänt förut, men det är inte jämt man hinner med det, säger Sundling med ett leende.

Dahlqvist ny ledare i sprintvärldscupen

Nadine Fähndrich föll i semifinalen och missade chans på ytterligare pallplats. Det innebär att Maja Dahlqvist i och med dagens andraplats tar över ledarvästen i sprintvärldscupen.

Nu väntar uppehåll när det gäller sprint innan VM i Planica drar igång den 21 februari. Dagens fristilssprint finns inte med i VM-programmet, men det gör däremot klassisk sprint och sprintstafetten i fristil. 

Hela VM-programmet i Planica (21 feb – 5 mars)

5 km fristil (D, ind start)

10 km fristil (H, ind start)

Klassisk sprint

Skiathlon (30 km H, 15 km D)

Sprintstafett fristil

10 km fristil (D, ind start)

15 km fristil (H ind start)

Stafett 4x5 km D

Stafett 4x10 km H

30 km klassiskt (D, masstart)

50 km klassiskt (H, masstart)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.